Grote weerzin bij SP over militaire acties tegen IS

De weerstand van de SP tegen militaire acties tegen Islamitische Staat (IS) in Irak of Syrië wordt breed gedragen binnen de partij. Ook willen de SP'ers geen wapenleveranties aan Koerden of andere partijen in Irak. Dat bleek vandaag tijdens de partijraad in Amersfoort, waar de Tweede Kamerfractie en lokale afdelingshoofden elkaar bijpraten.

Kamerleden Harry van Bommel (M, SP) en Michiel Servaes (R, PvdA) tijdens een anti-IS-demonstratie op de Dam. Beeld anp
Kamerleden Harry van Bommel (M, SP) en Michiel Servaes (R, PvdA) tijdens een anti-IS-demonstratie op de Dam.Beeld anp

SP-Kamerlid Harry van Bommel kreeg veel bijval voor zijn standpunt. De SP en de Partij voor de Dieren zijn de enige fracties in de Kamer die tegen militair ingrijpen zijn. Het kabinet besloot deze week mee te doen met de internationale militaire actie tegen IS in Irak. Volgende week praat de Kamer erover.

Volgens de SP is militair ingrijpen echter niet de oplossing, maar staat dat een oplossing juist in de weg. Van Bommel wil dat er ingezet wordt op een politieke oplossing. Alleen daar waar genocide dreigt, zoals eerder bij de in het nauw gedreven religieuze minderheden, is militair optreden wel gerechtvaardigd, stelt hij.

Ook geen wapens aan de Koerden
Hij moest wel uitleggen waarom de SP ook geen wapens wil leveren aan de Koerden, met wie de SP altijd goede contacten heeft. 'Maar dat zou ertoe leiden dat de centrale regering in Bagdad en Koerden nog verder van elkaar verwijderd raken. De Koerden willen bovendien niet buiten hun grondgebied tegen IS vechten, terwijl de internationale coalitie dat dan wel van ze verwacht', zei Van Bommel.

SP-leider Emile Roemer kreeg van de partijraad, waarin ongeveer 150 leden zitten, grote steun en een staande ovatie. Roemer had het onlangs in de Tweede Kamer flink te verduren van de andere partijen die hem verweten de cijfers niet paraat te hebben. Maar de SP-voorman zei dat andere partijen zich juist verschuilen achter cijfers. Hij begon en eindigde zijn toespraak met 'you'll never walk alone'. Daarmee doelde hij op de mensen die het moeilijk hebben en die wat hem betreft op de SP kunnen rekenen in de strijd tegen het kabinetsbeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden