Grote vondst op taxatiedag Amsterdamse stadsgezichten

Veilinghuis de Eland in Diemen hield vrijdag een speciale taxatiedag voor Amsterdamse stadsgezichten. De oogst tot nu toe: ruim 150 werken, waaronder een bijzonder portret van Maria de Medici.

Beeld Eva Plevier/Het Parool

Taxateur Nick Landwaard is in opperbeste stemming. Vijf minuten eerder is bij Veilinghuis de Eland 'een stukje geschiedenis van Amsterdam' binnengebracht, zoals hij de grote vondst vrijdag omschrijft.
Het is een 17de eeuws portret van Maria de Medici tijdens haar belangrijke bezoek aan Amsterdam in 1638. De Franse koningin-moeder kijkt statig voor zich uit, terwijl op de achtergrond de schepen over het IJ varen. Haar komst was van grote symbolische waarde, omdat het gezien werd als een erkenning van de Nederlandse Republiek.

Rijksmuseum
Ooit hing dit doek, gemaakt door de Vlaams-Nederlandse schilder Adriaen van Nieulandt, dan ook op een prominente plek: in het Oude Stadhuis op de Dam. Lange tijd werd er vanuit gegaan dat het bij de grote brand in 1652 in vlammen was opgegaan. Het werk dook op een gegeven moment weer op, maar is sindsdien altijd in privé-bezit geweest. Veertig jaar geleden werd het voor het laatst geveild. Landwaard: "In het Rijksmuseum hebben ze er een gravure van, maar niet het origineel. Ik denk dat ze wel geïnteresseerd zijn als ze lezen dat dit werk weer op de markt komt."

De oogst tot nu toe: ruim 150 werken, waaronder een bijzonder portret van Maria de Medici.Beeld Eva Plevier/Het Parool

Bieden op het schilderij, dat volgens Landwaard in uitstekende staat is, kan pas volgende maand. Dan organiseert De Eland een speciale veiling met Amsterdamse stadsgezichten, waarbij dit werk - met een geschatte waarde van tachtig tot honderdtwintigduizend euro - waarschijnlijk het pronkstuk zal worden. Alhoewel, mensen met een stadsgezicht aan de muur hebben nog een week de tijd om het aan te bieden aan De Eland. Ook het schilderij van Maria de Medici was een grote verrassing. Landwaard: "Dat maakt mijn werk zo ontzettend leuk. Dat ik 's ochtends niet weet wat ik hier 's avonds heb liggen."

Alle prijsklassen
Het idee voor de speciale Amsterdam-veiling kwam nadat De Eland onlangs een verzoek kreeg van een verzamelaar om zestig schilderijen te veilen. Dat vormde de basis van de collectie, waar de afgelopen weken al een stuk of negentig werken aan zijn toegevoegd. Ze omvatten een tijdsperiode van meer dan 400 jaar en zijn verdeeld over alle prijsklassen. Zo is er een prachtig groot olieverfschilderij van Willem Witsen, met een Winterse Brouwersgracht, dat waarschijnlijk meer dan 25.000 euro gaat opleveren, maar is er voor 400 euro ook een werk van Schoonhoven van Beurden te krijgen. Ook heeft De Eland circa tachtig etsen binnengekregen die hij nog uit moet zoeken.

De schilderijen omvatten een tijdsperiode van meer dan 400 jaar en zijn verdeeld over alle prijsklassen.Beeld Eva Plevier/Het Parool

Wat vooral mooi is aan de verzameling werken die nu verspreid door het veilinghuis liggen, hangen en staan: het biedt iedere keer weer een totaal andere blik op Amsterdam. Van een schilderij met een 18e eeuwse Nieuwezijds Voorburgwal die nog niet gedempt is (Landwaard: "Binnengebracht in een vuilniszak, dat zijn vaak de beste schilderijen") tot een groot werk met daarop prominent de Haarlemmerpoort, geschilderd in de 20ste eeuw door Albert Pinot. Landwaard: "Zoiets heb ik gewoon nog nooit eerder gezien. De Montelbaanstoren kom je overal tegen, maar van de Haarlemmerpoort ken ik gewoon geen enkel schilderij."

De werken, waaronder het schilderij van Maria de Medici, zijn te zien tussen 17 en 20 november op de kijkdagen. De veiling vindt de week aansluitend plaats. En ja, ook het Rijksmuseum zal gewoon moeten meebieden. "Maar ik denk dat ze maandag wel al zullen bellen om te vragen of ze alvast een kijkje mogen nemen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden