Grote verschillen in ziekenhuistarieven in Amsterdam

Er zit veel verschil in de tarieven die Amsterdamse ziekenhuizen rekenen voor eenzelfde soort behandeling. Dat concludeert Zorgkiezer.nl. Het VU medisch centrum rekent bijvoorbeeld voor een behandeling bijna twee keer zoveel als het Slotervaartziekenhuis.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De onafhankelijke vergelijkingssite vroeg bij 60 verschillende ziekenhuizen het tarief op van een behandeling op de polikliniek bij allergie- en benauwdheidsklachten. Het onderzoek leverde als Achmea-verzekerde in Amsterdam de volgende bedragen op:

VU Medisch Centrum € 552,26
Academisch Medisch Centrum (AMC) € 505,29
Sint Lucas Andreas Ziekenhuis € 446,00
BovenIJ Ziekenhuis € 424,73
Slotervaartziekenhuis € 283,87

Het goedkoopste ziekenhuis (in Boxmeer) vraagt 201 euro. Het duurste ziekenhuis (in Assen) rekent bijna het driedubbele. Voor andere behandelingen gelden ook grote prijsverschillen, stelt directeur Peter Ruys van Zorgkiezer.nl. Hij baseert dat op een lijst met ziekenhuistarieven die wel openbaar zijn, namelijk de kosten voor onverzekerden.

Door het hogere eigen risico moeten patiënten behandelingskosten vaak zelf betalen, maar zij weten meestal niet hoeveel dat is. De prijzen die ziekenhuizen en verzekeraars hebben afgesproken zijn niet openbaar. Zorgkiezer.nl is een petitie gestart om behandelingen tot 875 euro (het maximale eigen risico) openbaar te maken.

Vorig jaar deed Zorgkiezer.nl ook onderzoek naar prijsverschillen tussen ziekenhuizen. Toen was de conclusie hetzelfde. 'Er is wat dat betreft niets veranderd. Wel merken patiënten er meer van omdat ze steeds meer uit eigen zak betalen', aldus Ruys.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden