Grote verliezen op Europese beurzen; AEX hard omlaag

De onrust op de financiële markten heeft vandaag voor grote verliezen gezorgd op de Europese beurzen. Tegenvallende berichten uit de VS voedden de zorgen over de wereldwijde vooruitzichten voor de economie, waarna beleggers massaal op zoek gingen naar veilige havens.

null Beeld anp
Beeld anp

In Amsterdam ging de AEX-index 3,5 procent omlaag naar 379,69 punten. Daarmee is de hoofdgraadmeter van het Damrak terug op het niveau dat in maart en februari even werd geraakt, waarna direct herstel optrad. De index stond een jaar geleden voor het laatst langere tijd lager dan nu.

De hoofdgraadmeter van het Damrak staat daardoor nu 11 procent onder het hoogtepunt van de afgelopen 6 jaar, dat nog geen maand geleden werd genoteerd. Het dagverlies van vandaag is de grootste min sinds 1 november 2011. Die dag joeg de toenmalige Griekse premier Papandreou beleggers schrik aan door aan te kondigen dat hij een referendum wilde houden over de Europese reddingsplannen voor zijn land.

De MidKap zakte 2,5 procent tot 540,81 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen leverden 2,9 procent in, terwijl het verlies in Parijs uitkwam op 3,6 procent.

Griekenland de speelbal
Griekenland was woensdag de speelbal van de financiële markten. De rente op Griekse staatsobligaties liep fors op, terwijl de beurs in Athene ruim 6 procent verloor. Dat verlies liep tussentijds zelfs op tot 10 procent.

De zucht naar veilige havens vertaalde zich in een sterke vraag naar onder meer Nederlandse, Duitse en Amerikaanse staatsobligaties. De Nederlandse tienjaarsrente zakte daarbij tot het historisch lage peil van 0,9 procent. Ook de euro was in trek. De munt sloot de Europese handelsdag op 1,2780 dollar, tegen 1,2660 dollar een dag eerder. De olieprijs stabiliseerde, op 81,83 dollar voor een vat Amerikaanse olie en 84,88 dollar per vat Brentolie.

Beursplein 5
In de AEX eindigden alle fondsen in het rood. Randstad, ING, ArcelorMittal en ASML kregen de zwaarste klappen met minnen van 5 tot 5,5 procent. Het verlies van chipmachinefabrikant ASML kon met enige fantasie nog worden toegeschreven aan de kwartaalcijfers die het bedrijf voorbeurs publiceerde. Die voldeden niet aan de verwachtingen.

In de MidKap bungelde navigatiebedrijf TomTom onderaan met een verlies van ruim 8 procent. USG People volgde met een min van 5 procent. Net als Randstad werd de uitzender geraakt door het vooruitzicht van een slechtere economie, die een rem zou zetten op de vraag naar flexibel personeel. BAM werd 4,3 procent minder waard. Het bouwbedrijf gaf aan binnenkort te gaan praten over een dreigende claim rond een Brits bouwproject.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden