Grote taxicontrole op Schiphol en CS

AMSTERDAM - Bij Schiphol en het Centraal Station voeren de marechaussee en de belastingdienst een grootschalige controle op taxi's uit.Sommige taxi's op Schiphol blijken met een speciaal kastje kilometerstanden te manipuleren. Ook rommelden sommige chauffeurs met hun meters. Dat blijkt volgens de Koninklijke Marechaussee, de belastingdienst en de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) uit de eerste resultaten van de grootscheepse controle van taxi's die op de luchthaven werd gehouden.

''We kregen enkele dagen geleden aanwijzingen binnen voor dit soort misstanden'', vertelt woordvoerder Rob Stenacker. ''Vandaar dat we tot deze grote operatie zijn overgegaan. Inmiddels zijn er al tien apparaatjes die manipuleren, aangetroffen. Dat is nog zeker niet het eindresultaat.''

Taxichauffeurs bij wie de opsporingsdiensten een kastje vinden, wordt belemmering van de opsporing ten laste gelegd. Stenacker stelt dat deze mensen niet hun klanten hebben gedupeerd. Ze proberen de controles van verschillende opsporingsdiensten, zoals de belastingdienst, te belemmeren door een lagere hoeveelheid gereden kilometers op te geven.

Een woordvoerder van de belastingdienst zegt dat zijn organisatie nu vooral aan het kijken is of taxichauffeurs de omzetbelasting proberen te ontduiken door te rommelen met hun kilometeradministratie. ''We zijn inmiddels verschillende dingen tegengekomen'', vertelde de zegsman. Er zijn bijvoorbeeld twee taxi's met een dubbele meter aangetroffen. Een voor de betaling van klanten en een die werd gebruikt voor de kilometeradministratie.

Ook zijn er meters aangetroffen die hogere prijzen berekenden dan de geldende tarieven. Hieruit zou blijken dat er ook klanten door taxichauffeurs blijken te zijn benadeeld. De belastingdienst kijkt woensdag verder of de gecontroleerde taxichauffeurs überhaupt ook als zodanig bij de dienst staan geregistreerd.

De belastingdienstwoordvoerder verwacht dat de actie van woensdag aanleiding zal zijn voor verdere fiscale onderzoeken. De dienst is overigens nog niet klaar op Schiphol. De definitieve resultaten kunnen daarom nu nog niet worden gegeven.

De controle op Schiphol begon woensdagmorgen om 08.30 uur en duurde tot ongeveer 12.00 uur. Er zijn volgens de marchaussee ongeveer 250 taxi's gecontroleerd. Daarbij is gekeken of zowel de chauffeur als de auto aan de geldende regels voldoen. Inmiddels zijn er rond de dertig auto's voor technisch onderzoek meegenomen.

Ook op verschillende standplaatsen in Amsterdam worden taxicontroles gehouden. Bij de taxistandplaats op het Centraal Station kwam woensdagochtend een groep van ongeveer twintig politiemensen taxi's controleren, zeiden chauffeurs. Ook op het Leidseplein en andere standplaatsen kwam de politie langs.

Een politiewoordvoerster bevestigde de controles, die volgens haar nog wel even duren. Normaal gesproken vinden dit soort acties in het weekeinde plaats, zei de zegsvrouw. Maar met de actie op Schiphol in het achterhoofd, besloot de politie woensdag ook in Amsterdam controles te houden. ''De actie is hier wel kleinschaliger.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden