Grote stappen in formatie, coalitie VVD-PvdA is inzet

Pas drie werkdagen na de verkiezingen zaten VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Samsom vanmiddag al samen om tafel met verkenner Henk Kamp en spraken beide partijleiders hun vertrouwen uit in de samenwerking. VVD en PvdA lijken snel gewend aan het idee samen te gaan regeren.

Premier Mark Rutte verlaat de Tweede Kamer op het Binnenhof na zijn gesprek met verkenner Henk Kamp. Beeld anp

Op verkiezingsavond benadrukten de lijsttrekkers nog het mandaat dat de kiezer aan hún partij en hún programma had gegeven. De kiezer wil dat we koers houden, zei Rutte. De kiezer wil dat het roer omgaat, zei Samsom.

13 september
De eerste dag na de verkiezingen, nog geen 24 uur later, hadden alle fractieleiders ingestemd met de aanstelling van demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp als verkenner.

14 september

Op vrijdag, dag twee na de verkiezingen brachten alle fractieleiders een bezoek aan Kamp. De meeste partijen spraken hun voorkeur uit voor toenadering tussen VVD en PvdA. Rutte zei een kabinet van 'ten minste VVD en PvdA' te willen formeren. Samsom voegde daaraan toe dat mogelijk een derde partner welkom is en sprak daarbij de voorkeur voor de SP uit. Rutte had eerder al gezegd niet in zee te zullen gaan met de PvdA én de SP. De VVD-leider had eerder een voorkeur voor het CDA omdat een coalitie van VVD, PvdA en CDA ook kan stoelen op een meerderheid in de Senaat.

17 september
Vandaag, (werk-)dag drie na de verkiezingen wordt al niet meer over aanvullende partners gesproken. Nu is er 'breed draagvlak in het land en in de partijen' voor een coalitie van VVD en PvdA, zeggen Rutte en Samsom. Vanochtend ontving Kamp eerst Samsom en daarna Rutte. Kort daarna gingen beide heren gezamenlijk naar de verkenner. Bij buitenkomst, een uur later, spraken ze hun vertrouwen in de samenwerking uit.

De woorden 'CDA' en 'SP' vallen niet meer en over een meerderheid in de Eerste Kamer wordt niet meer gerept. Zaterdag zeiden meerdere Senatoren in de Volkskrant dat VVD en PvdA niets te vrezen hebben van de Senaat. Enkele doorslaggevende partijen in de senaat, waaronder de fracties van CDA en GroenLinks, beklemtoonden dat ze wetten op hun merites zullen beoordelen. De noodzaak van een derde coalitiepartner lijkt dankzij die opstelling minder groot.

Na afloop van het gesprek met Kamp zei Rutte een 'vruchtbare' samenwerking te verwachten. Samsom suggereerde dat de twee partijen na donderdag al zullen overgaan tot de inhoudelijke onderhandeling. Verkenner Kamp wil uiterlijk woensdag zijn rapport klaar hebben. In dit tempo heeft hij zijn klus morgen al geklaard en kan hij woensdag een dag vrij nemen. De nieuwe Tweede Kamer komt, ongeacht het tempo van Kamp, donderdag samen om te debatteren over het verkennende rapport en een of meerdere informateurs aan te stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden