Grote staking in het onderwijs op 15 maart

Van kleuterjuf tot hoogleraar: het ­hele onderwijs staakt voor beter onderwijs en meer geld. De actieweek begint op 11 maart en eindigt vrijdag 15 maart met een landelijke staking. 

Lorianne van Gelder
Leraren demonstreren in maart 2018 met zo'n 20.000 leerkrachten tegen de lage salarissen en te hoge werkdruk Beeld ANP
Leraren demonstreren in maart 2018 met zo'n 20.000 leerkrachten tegen de lage salarissen en te hoge werkdrukBeeld ANP

De Algemene Onderwijsbond (AOb) en FNV Onderwijs en Onderzoek roepen leden uit alle onderwijssectoren op mee te doen. Ook actiegroepen PO in actie en WO in actie staan achter de staking.

De AOb wil vlak voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten op
20 maart duidelijk maken dat er meer geld nodig is om lerarentekorten tegen te gaan.

"Leraren, onderwijs­ondersteuners en directeuren uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo werken massaal door bij ziekte, zijn voortdurend invallers aan het zoeken of aan het inwerken en de klassen zijn bomvol," aldus de AOb.

Bereidheid
AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen stelt dat een baan in het onderwijs minder aantrekkelijk is geworden.

"Simpelweg omdat de salarissen door bezuinigingen achterlopen bij de markt. Het personeelstekort leidt tot een stijgende werkdruk, terwijl onderwijs nu al het hoogste burn-out­risico heeft. Dat moet echt anders."

De actiebereidheid bij het onderwijspersoneel is hoog in alle sectoren, weet de Aob. In januari en februari worden in aanloop naar de actieweek al debatten en prikacties gehouden.

Goed nadenken
CNV Onderwijs, met ruim 50.000 leden de op één na grootste onderwijsbond, doet niet mee met de staking. Voorzitter Loek Schueler zegt het geen goed moment te vinden. De bond is juist bezig met het onderhandelen over meer geld voor personeel in het basisonderwijs.

Amsterdamse schoolbesturen zijn er nog niet over uit of ze mee doen. Rob Oudkerk, voorzitter van de vereniging voor Amsterdamse schoolbesturen Osvo: "Een staking is een stevig middel, daar moeten we nog goed over nadenken." In het verleden hebben de Amsterdamse basisschool­besturen de stakingen wel gesteund.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden