Grote schoonmaak in top zorginstellingen

AMSTERDAM - Er is een grote schoonmaak gaande in de top van de zorgwereld. Dit jaar zijn nu al meer bestuurders ontslagen dan in heel 2007. Het zijn er inmiddels 48.

Dit meldt het vakblad Zorgvisie. Vorig werden 'slechts' 32 zorgbestuurders de laan uitgestuurd, blijkt uit cijfers van de NVDZ, die de belangen van zorgbestuurders behartigt.

In het artikel zegt NVDZ-directeur Jan Aghina dat het werkelijke aantal hoger moet liggen: ''Naast onze leden zijn er ook ontslagen bestuurders die zich niet bij ons melden. Tel daarbij op de verborgen ontslagen van mensen die aangespoord worden naar iets anders uit te kijken, weggepromoveerd worden of op een zijspoor worden gezet. Het ware getal ligt dus nog hoger.

De ontslaggolf is mede een gevolg van de privatisering in de zorg. Instellingen die jaren dreven op subsidie, lopen nu plotseling marktrisico's. De bestuurders zijn daar vaak niet geschikt voor. Bovendien zijn de consumenten kritischer geworden en eisen de zorgverzekeraars stevige kostenbesparingen.

Hoeveel gouden handdrukken met de ontslagen gemoeid zijn, is vooralsnog onduidelijk. Pas over ruwweg een jaar wordt dit zichtbaar voor de buitenwacht, als de jaarverslagen verschijnen.

Begin deze maand werd bekend dat directeur Gerard Tanke van Amsterdam Thuiszorg vorig jaar met zes ton bovenop zijn basissalaris naar huis ging, hoewel hij de instelling naar een bankroet had geholpen.

In Haarlem betaalde de nagenoeg failliete thuiszorgorganisatie Stichting Zorgbalans vorig jaar 1,4 miljoen euro extra aan afkoopsommen en extra salarissen voor drie vertrekkende bestuurders.

Het Amphia ziekenhuis in Breda betaalde vorig jaar ruim een half miljoen euro aan drie opgestapte leden van de raad van bestuur. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden