'Grote schade politiewerk door bezuiniging bij Politieacademie'

Door de ingrijpende bezuinigingen bij de Politieacademie is het onvermijdelijk dat de kwaliteit van het onderwijs en daarmee het politiewerk grote schade oplopen. Dat schrijft voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Beeld anp

Hij vraagt de Kamer 'met klem' om zijn invloed aan te wenden, zodat de bezuinigingen ongedaan worden gemaakt. De bijdrage van het Rijk voor het politieonderwijs is teruggeschroefd van 205 miljoen euro per jaar in 2010 naar 100 miljoen euro per jaar in 2017, benadrukt Van de Kamp.

'Het op peil houden van de vakinhoudelijke kennis van politiemensen is cruciaal voor de kwaliteit van het politiewerk. Een gebrek aan opleiding en bijscholing van politiemedewerkers zal gevolgen hebben voor de samenwerking met partners in het veiligheidsdomein en uiteindelijk voor de gehele samenleving', concludeert de ACP-voorman.

Imagoschade
'Het OM en de rechterlijke macht pleiten al jarenlang voor een betere kwaliteit van processen-verbaal. De rechtsstaat en het imago van de politie in de samenleving worden schade toegebracht als zaken geseponeerd worden of verdachten vrijgesproken worden door een gebrek aan kennis en kunde bij de politie', schrijft Van de Kamp. 'Bovendien worden individuele politiemensen erop aangesproken en kunnen er voor hen persoonlijk grote gevolgen ontstaan als zij fouten maken als gevolg van gebrek aan opleiding.'

Voor de ACP is het 'onaanvaardbaar dat politiemensen de dupe worden van de bezuinigingen op het politieonderwijs'. Van de Kamp: 'Wij zijn dan ook verbijsterd dat de korpsleiding van de Nationale Politie, die zegt te staan voor haar mensen, deze gevolgen kennelijk niet onderkent en zich vooral richt op betaalbaarheid, sluitende begrotingen en operationele doelen. Van de door de minister van Veiligheid en Justitie beloofde kwaliteitsimpuls door de vorming van de Nationale Politie komt bovendien op deze wijze niets terecht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden