Column

Grote roofdieren

THEODOR HOLMAN

Ik ben toch wel heel erg geschrokken van het nieuws dat Piet Hein Donner (62), onze minister van Binnenlandse Zaken, in de VS is gearresteerd wegens een poging tot aanranding en verkrachting van een kamermeisje.

Volgens Amerikaanse media kwam Donner 'uit de douche en dwong hij het kamermeisje tot orale seks'. Ook wilde hij haar in de kamer opsluiten, maar het meisje wist te ontsnappen.

De minister is door twee agenten in burger gearresteerd, vlak voordat zijn vliegtuig naar Gilze-Rijen zou vertrekken. Hij zou vandaag worden voorgeleid.
Opmerkelijk is dat de minister zijn telefoon en enkele andere persoonlijke zaken in zijn kamer heeft laten liggen, wat kan duiden op een overhaast vertrek.

Het is niet voor het eerst dat Donner in verband is gebracht met aanranding en verkrachting. Maar die eerste keer werd geen vervolging ingesteld wegens gebrek aan bewijs. Ook gisteren verklaarde Donner onschuldig te zijn.

Vele Nederlandse ministers staan bekend om hun escapades. Ex-minister-president Jan Peter Balkenende liet zich, nadat hij premier was geworden, ontvallen: 'Alle Nederlandse vrouwen zijn nu van mij!' Hij is daar nog door zijn oud-collega en partijgenoot Ruud Lubbers ernstig voor op de vingers getikt. Het is bekend dat de vrouw van Balkenende, Bianca, de chauffeur van haar man opdracht had gegeven altijd rechtstreeks naar huis te rijden.

Politici als Balkenende, Donner, maar ook André Rouvoet zijn wel grote roofdieren genoemd, gezien hun 'seksuele vraatzucht'. In Haagse kringen heette het, als journalisten over vrouwelijke politici en collega's spraken die met Balkenende waren gezien, al lang: 'Zij is al op het Torentje geweest.'

Premier Mark Rutte heeft in een commentaar gezegd dat hij eerst wil weten wat precies in de VS is gebeurd. Hij trachtte al contact te zoeken met Donner, maar had hem gisteren nog niet bereikt.

Omdat het een Frans kamermeisje betrof, heeft president Nicolas Sarkozy zich met de zaak bemoeid. Hij stelde dat Nederlandse politici zich nu eens moeten gedragen, omdat hun gedrag op heel Europa afstraalt. 'Nederlandse politici zouden zich eens moeten realiseren hoe je met vrouwen omgaat. Ze kunnen wat leren van de Franse charme.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden