opinie

'Grote rol voor Namenwand in Wertheimpark'

De Namenwand in het Wertheimpark kan een belangrijke rol vervullen in het geschiedenisonderwijs over de Holocaust, vele generaties lang. Daarom is de komst van dit monument zo belangrijk, meent Theo van Praag.

Afgelopen januari legden kinderen bloemen neer bij het Auschwitz monument van Jan Wolkers in het Wertheimpark. Beeld Amaury Miller (amaurymiller.nl)
Afgelopen januari legden kinderen bloemen neer bij het Auschwitz monument van Jan Wolkers in het Wertheimpark.Beeld Amaury Miller (amaurymiller.nl)

Het is uitstekend dat Nederlanders de slachtoffers van de Holocaust willen herdenken. Maar zoals vaak: not in my backyard. De brief (3/8) van mevrouw Petra Catz is ondanks haar goede bedoelingen tendentieus. Het geplande namenmonument in het Wertheimpark bestaat niet uit 'zeven hoge muren'. Wie andere monumenten van de wereldberoemde architect Daniel Libeskind heeft gezien, begrijpt dat hij juist de menselijke maat als leidraad neemt. Het gaat niet alleen om 'omgekomen Joden', maar om al die mensen die vermoord zijn, Joden én Roma en Sinti, voor wie geen graf bestaat.

Er is de laatste jaren bij de Joodse bevolking in Nederland grote ongerustheid over de enorme toename van het antisemitisme, zeventig jaar na de oorlog. Veel docenten in steden met veel allochtone leerlingen durven niet meer over de Holocaust te praten en in het algemeen liggen antisemitische opmerkingen erg makkelijk in de mond.

Onwaarheden
De Namenwand zal daarin straks een enorm belangrijke educatieve rol spelen. Iedereen begrijpt dat dit geen verzinsel is, of á la meneer Le Pen, een detail uit de Tweede Wereldoorlog. Leerlingen worden steeds meer geconfronteerd met onwaarheden via internet en door ons oncontroleerbare media. Zij zien straks met eigen ogen wat is gebeurd met zo veel mensen, van baby's tot en met bejaarden, alleen al in Nederland. De familienamen in de Hollandsche Schouwburg zijn belangrijk. Maar de Namenwand vlak bij de plek waar zoveel Joden woonden, met meer dan 102.000 namen vanaf de grond tot ooghoogte (!) zal jongeren beïnvloeden.

De Namenwand zal een belangrijke rol vervullen als er geen grootouders of andere overlevenden meer zijn die nog over deze zaken kunnen spreken. De aanraakbare Namenwand zal in de toekomst, ook als bijzonder kunstwerk, een ongelooflijk belangrijke rol gaan spelen in het geschiedenisonderwijs over de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog, vele generaties lang.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden