Grote rivieren in de wereld 'drogen op'

Het verschijnsel is geconstateerd in belangrijke stromen als de Gele Rivier, de Ganges, de Niger en de Colorado (foto). Foto EPA Beeld
Het verschijnsel is geconstateerd in belangrijke stromen als de Gele Rivier, de Ganges, de Niger en de Colorado (foto). Foto EPA

WASHINGTON - De hoeveelheid water in een aantal van
's werelds grootste rivieren is over een periode van vijftig jaar aanmerkelijk gedaald. Amerikaanse onderzoekers schrijven dit onder meer toe aan de klimaatverandering.

Het verschijnsel is geconstateerd in belangrijke stromen als de Gele Rivier (Noord-China), de Ganges (India), de Niger (West-Afrika) en de Colorado (in het zuidwesten van de VS). Het wordt deels toegeschreven aan de bouw van stuwdammen en een groter watergebruik voor irrigatie en drinkwater, maar voor een deel ook aan wijzigingen in het klimaat.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het National Center for Atmospheric Research in Boulder (Colorado), en gepubliceerd in de Journal of Climate van de American Meteorological Society. De onderzoekers bekeken de situatie van 925 grote rivieren over de periode van 1948 tot 2004, en constateerden opvallende veranderingen in één op de drie rivieren.

Zo verminderde de uitstroom van water in de Stille Oceaan over deze periode met zes procent, ongeveer de hoeveelheid water die jaarlijks door de Mississippi stroomt. Voor de Indische Oceaan geldt een verminderde instroom van rivierwater van drie procent. De hoeveelheid water die door de Columbiarivier in het noordwesten van de VS stroomt, daalde zelfs 14 procent, grotendeels door een verminderde neerslag in het stroomgebied en door een groter verbruik.

Daarentegen steeg de hoeveelheid water in de Mississippi met 22 procent, goeddeels door een verhoogde neerslag in het middenwesten van de VS.
De jaarlijkse hoeveelheid smeltwater die in de Noordelijke IJszee terechtkomt, steeg over een halve eeuw met tien procent.

"Er zijn aanwijzingen dat de snelle opwarming van de aarde sinds de jaren zeventig een eerder aanbreken van de lente heeft veroorzaakt, waardoor de piek in smeltwater ook eerder valt, omdat het ijs op de rivieren in het Russische en Canadese Noordpoolgebied eerder smelt," schrijven de onderzoekers.

Daarnaast maken zij zich zorgen over het stijgende waterpeil in rivieren als de Yangtze (China) en de Brahmaputra (Zuid-Azië), omdat dit grotendeels wordt veroorzaakt door het (voorgoed) afsmelten van gletsjers in de Himalaya. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden