Grote politiedemonstratie Den Haag begonnen

Een grote groep politiemensen is vanmiddag vanaf het Malieveld in Den Haag begonnen met een protestmanifestatie om een betere cao af te dwingen. Volgens de vakbonden zijn er tussen de 1600 en 2000 mensen aanwezig. De tocht begon na de ceremoniële overdracht van de nieuwe politiestandaard van koning Willem-Alexander aan korpschef Gerard Bouman.

Protesterende politiemensen bij de Hofvijver tijdens een actie op 2 april Beeld anp
Protesterende politiemensen bij de Hofvijver tijdens een actie op 2 aprilBeeld anp

De deelnemers eisen van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat hij uiterlijk maandag betere voorstellen op tafel legt voor een nieuwe politie-cao. Als dit niet gebeurt, dan gaan de bonden en hun leden over tot hardere acties.

De politiemensen - zowel in burger als in uniform - die meedoen aan de demonstratie dragen een fel oranje hesje met de tekst 'politiewerk verdient meer waardering'.

De politiewerknemers voeren sinds vorig maand actie. Zo schrijven agenten alleen nog bekeuringen uit bij 'grove schendingen' van de openbare orde en veiligheid. In alle andere gevallen volstaat het om een waarschuwing te geven. Verder houden ze op gezette tijden langzaamaan-acties op snelwegen en 'sirene-acties'.

Salarisverhoging

Met de demonstratie spelen de bonden in op de opmerking van de minister dat hij wel eens van de politiemensen zelf wilde horen dat ze een betere beloning wilden. 'Die handschoen hebben we opgepakt door binnen een week zo veel collega's in Den Haag bijeen te krijgen', zeggen de bonden.

Op het Spuiplein krijgt Van der Steur een symbolische gele kaart uitgereikt omdat hij 'nog geen afstand heeft genomen van de schraperige cao-voorstellen van zijn voorganger Ivo Opstelten'.

De politiebonden eisen onder meer een salarisverhoging van 3,3 procent, omdat ze vier jaar lang geen salarisverhoging hebben gehad.

Koninklijke politiestandaard

In Den Haag vond vandaag ook de uitreiking van de nieuwe koninklijke politiestandaard plaats. Koning Willem-Alexander reikte onder het toeziend oog van een groot aantal agenten de standaard uit aan korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie tijdens een ceremonie op het Binnenhof.

De uitreiking van de standaard is een symbolische stap in de verdere vorming van één politiekorps. Het is de ceremoniële bevestiging en erkenning van één Nederlandse politie met één korpschef.

De standaard is een doek van oranje zijde met gouden franje, bevestigd aan een stok met aan de bovenkant een goudkleurige sponton (de top). Het Korps Rijksveldwacht ontving in 1934 voor het eerst een vaandel.

Korpschef Gerard Bouman van de nationale politie krijgt een nieuwe koninklijke standaard uitgereikt door koning Willem-Alexander. Beeld anp
Korpschef Gerard Bouman van de nationale politie krijgt een nieuwe koninklijke standaard uitgereikt door koning Willem-Alexander.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden