Grote podia drempel voor Nederlands poptalent

Grote poppodia bieden steeds minder vaak plek aan aanstormend Nederlands talent, omdat dit hogere kosten en lagere inkomsten met zich meebrengt.

Volgens het fonds zijn de drankinkomsten van grote poppodia de afgelopen jaren flink gedaald. Beeld anp
Volgens het fonds zijn de drankinkomsten van grote poppodia de afgelopen jaren flink gedaald.Beeld anp

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van onder meer het Fonds Podiumkunsten dat donderdag in Tilburg is aangeboden aan minister Jet Bussemaker (Cultuur).

Bussemaker liet de Tweede Kamer vorig jaar weten dat ze zich zorgen maakt over de doorstroming van jong Nederlands talent naar grote podia. Het lukt ze vaak wel op kleine en middelgrote podia op te treden.

Het nieuwe onderzoek onderstreept de bevindingen van de minister. Doordat de drankinkomsten flink zijn gedaald en de huisvestingskosten zijn gestegen, maar de subsidie gelijk is gebleven, besluiten poppodia minder risicovol te programmeren. Dat betekent dat zij eerder plek bieden aan artiesten die de zaal sowieso vullen.

Bij nieuwe of verbouwde podia wijken de cijfers af maar ook die hebben te maken met een veel duurdere exploitatie waardoor zalen zo goed als uitverkocht moeten zijn om uit de kosten te komen, zo staat in het rapport.

Gages
Het fonds adviseert onderzoek te doen naar de gages, omdat zaaleigenaren de risico's soms proberen af te dekken door lage gages te geven of helemaal niet voor optredens te betalen.

Verder zou niet alleen moeten worden gekeken naar de 'vlieguren' die bandjes, zangers en zangeressen op poppodia maken. Muziekscholen, sociale media, festivals en opleidingen spelen volgens de onderzoekers evenzeer een rol in de ontwikkeling van talent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vorige maand dat podiumkunsten, vooral muziek, in 2015 weer wat meer publiek trokken dan enkele jaren eerder. De inkomsten van de instellingen waren 13 procent hoger dan in 2012. Concertbezoekers gaven vorig jaar 16 procent meer uit aan hapjes en drankjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden