Update

Grote overstroming rond VUmc door gesprongen waterleiding

Door een gesprongen waterleiding in de Van der Boechorststraat zijn diverse straten in Amsterdam-Zuid onder water gelopen. Vooral het VUmc ondervindt daarvan grote hinder: honderden beddenpatiënten moeten worden geëvacueerd omdat onzeker is of het ziekenhuis de komende dagen kan functioneren.

'Er is besloten het beddenhuis van VUmc te sluiten. Alle basisfuncties in het ziekenhuis doen het nog en de zorg voor de patiënten is niet in gevaar. Omdat echter onduidelijk is hoe lang dit gaat duren, is besloten patiënten over te plaatsen naar andere ziekenhuizen', aldus Bos. Het gaat om maximaal vijfhonderd patiënten.

Lees hier alles over de evacuatie.

Door de breuk in de waterleiding op de Amstelveenseweg, hoek Van der Boechorststraat in Amsterdam-Zuid leek de openbare weg vanochtend vanaf 07.30 uur volgens ooggetuigen op 'een snelstromende rivier'. Auto's zijn ondergelopen en sommige zijn zelfs weggedreven.

Volgens een woordvoerder van Waternet is bij werkzaamheden een transportleiding geraakt, waardoor een groot lek is ontstaan. De brandweer en andere hulpdiensten slaagden er kort na negen uur in het lek te dichten. Ook werd de hoofdleiding afgesloten. Defensie helpt met mankracht en materiaal met het wegpompen van het water.

Het herstel van de gesprongen waterleiding duurt ongeveer vijf tot zes dagen, meldt waterleidingbedrijf Waternet op Twitter. Dat is langer dan werd gedacht. Waternet ging er eerst vanuit dat de herstelwerkzaamheden twee tot drie dagen zouden duren. Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn naar het VU Medisch Centrum in Amsterdam gegaan voor een verkennend onderzoek. Op basis van deze informatie wordt beslist of wordt overgegaan tot een OVV-onderzoek.

Ziekenhuis zonder stroom
Vooral het VUmc ondervindt grote hinder van de overstroming. Door het waterlek liep de onderste verdieping van het ziekenhuis onder, waardoor de elektriciteit deels is uitgevallen.

Dertig patiënten van het ziekenhuis werden intern overgebracht naar een andere afdeling, meldt een woordvoerder. Eén patiënt is geëvacueerd naar een ander ziekenhuis omdat hij een spoedoperatie moest ondergaan. Alle acute afdelingen werden direct gesloten, net als de polikliniek.

Ook het mortuarium, dat in de kelder van het gebouw is gelegen, is onder water gelopen. De lichamen die in afgesloten koelcellen lagen opgeslagen, zijn met lijkwagens naar andere mortuaria overgebracht. Volgens de directeur medische zaken van het VUmc zijn geen stoffelijke overschotten nat geworden.

Colleges gaan door
Studenten van de VU die hoopten op een vrije dag hadden pech: colleges gingen gewoon door, aldus een woordvoerder van de universiteit. Studenten die vandaag toetsen moesten doen, ondervonden mogelijk lichte hinder van de wateroverlast. De toetsen werden op computers afgenomen in een aparte collegezaal. Studenten die daar aan het werk waren, kregen te horen dat de computers mogelijk iets trager reageren omdat de universiteit enkele servers uit heeft moeten schakelen door de wateroverlast. De toetsen konden wel gewoon worden afgenomen.

Verkeer
Reizigers moeten er rekening mee houden dat bussen worden omgeleid en dat trams 16 en 24 niet doorrijden naar de VU, maar stoppen bij halte Stadionplein.

Automobilisten moeten in de avondspits rond Amsterdam rekening houden met vertragingen. Dat komt omdat de komende uren patiënten vanuit het VUmc vervoerd worden naar andere ziekenhuizen in de regio. Rijkswaterstaat zegt dat er misschien rij- en of spitsstroken dicht gaan om het transport van patiënten vlot te laten verlopen.

Lees ook: Foto's gesprongen waterleiding overspoelen sociale media

De waterleidingbreuk in de Van der Boechorststraat, tussen de Vrije Universiteit en het ziekenhuis.Beeld Micha Erwteman
Beeld epa
Beeld anp
Beeld epa
Het ondergelopen gebied en de plek van de breuk.Beeld Maps4News / Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden