Grote opkomst bij Wallenprotest

AMSTERDAM - Honderden mensen hebben donderdagavond meegedaan aan een protestmars tegen de gemeentelijke aanpak van de Wallen.Op de Dam demonstreert deze medewerkster van de beroemde Amsterdamse Bananenbar ANP PHOTO OLAF KRAAK

Met roze ballonnen en protestborden liepen de demonstranten van het sekstheater Casa Rosso naar de Dam. Onder hen waren prostituees, buurtbewoners en ondernemers.

Zanger Mick Harren trapte de betoging, georganiseerd door Platform 1012, af met een speciaal door hem geschreven lied. Daarna werd het even ongewoon donker op de Oudezijds Achterburgwal, toen de reclamelichten doofden. De actievoerders zetten hun tocht daarop voort over de Korte en de Lange Niezel, via de Oudeburgsteeg en het Damrak naar de Dam. Daar hielden ze een minuut stilte.

''Stop de heksenjacht op de Wallen'', riep een van de symphatisanten. Op de bordjes stonden teksten als 'Ga ergens anders lopen kwallen. Blijf met je poten van de Wallen', 'Lodewijk, Job, Els, straks moeten jullie voor mijn eten betalen' en 'Handen af van de Wallen'. Na de minuut stilte op de Dam klonk een luid gejuich en getoeter. De roze balonnen, symbolisch vanwege de huiskleur van Casa Rosso, gingen daarop de lucht in.

Het Amsterdamse stadsbestuur is al geruime tijd bezig met het doorlichten van de seks- en prostitutiebranche, teneinde malafide en criminele ondernemers de voet dwars te zetten. Seksclubs en 'ramen' moeten hierdoor sluiten. De betogers vinden de maatregelen te ver gaan. Met name de toepassing van de wet Bibob, waarmee de gemeente op grond van vermoedens van criminele activiteiten vergunningen kan weigeren, stuit op onbegrip.

Wim Boef van het Platform 1012, waarin raamexploitanten, koffieshophouders en andere zelfstandigen zitting hebben genomen, was erg blij met de grote opkomst. ''We hopen dat met dit protest veel mensen bewust worden van onze zaak. Hiermee kunnen we de politiek in Den Haag wakkerschudden'', aldus Boef. ''Wij gaan hier niet mee akkoord. The Red Light District is de diamant van Amsterdam.''

Ook ex-prostituee Metje Blaak van De Rode Draad, de belangenvereniging voor prostituees, toonde zich tevreden over het protest. ''Helemaal geweldig deze opkomst. We hebben massaal laten zien dat we dit niet pikken. Dit zegt iets over de saamhorigheid. Niemand wil de Wallen kwijt.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden