Grote ontslagronde bij TSN Thuiszorg

TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, ontslaat de komende maanden 650 van de elfduizend vaste medewerkers. Daarnaast verliezen dit jaar ongeveer 1500 medewerkers met een tijdelijk contract hun baan. Ook worden de salarissen van zo'n 4300 werknemers 'fors verlaagd', maakte het bedrijf vandaag bekend.

Een thuiszorgster laat een client drinken. Beeld anp

Directeur Zion Jongstra schrijft de 'ongekend zware maatregelen' toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gemeenten heeft opgelegd. 'Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch', stelt Jongstra. De werknemers die worden ontslagen werken in gemeenten die helemaal stoppen met de financiering van de thuishulp. Welke dat zijn is nog onbekend.

Voor mensen die nu thuishulp hebben, betekent dit volgens Jongstra dat ze die hulp kunnen verliezen of straks niet meer kunnen betalen. En dan kunnen ze niet meer zelfstandig wonen, waardoor ze naar een verzorgingshuis moeten.

'Deze problemen zijn direct te herleiden naar het beleid van de staatssecretaris: visieloos snoeien. Ik durf te stellen dat er meer uren is vergaderd over huishoudelijke hulp dan dat daadwerkelijk deze hulp is ingezet', stelt Jongstra.

'Geen andere keus'

De loonsverlagingen raken medewerkers in plaatsen waar het door gemeenten geboden tarief veel lager ligt dan de loonkosten. TSN moet hier nu ruim vijf euro per gewerkt uur op toeleggen. 'Wij betreuren het deze medewerkers die zulk belangrijk werk doen minder te gaan belonen, maar hebben geen andere keus', aldus de directeur.

Jongstra voorziet dat bij thuishulporganisaties nog 'tienduizenden' banen verdwijnen. Bovendien staat de thuishulp voor 220.000 kwetsbare mensen acuut op het spel. TSN Thuishulp schrapte eerder dit jaar al enkele honderden banen via kleinere reorganisaties.

Verantwoordelijk

Met drie andere grote thuiszorgorganisaties, TZorg, Stichting Vérian en Zorgkompas roept de TSN-directeur verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn op om in te grijpen: door een minimumuurtarief vast te leggen voor de thuiszorg en gemeenten te verbieden de huishoudelijke hulp als voorziening te schrappen.

'De staatssecretaris moet de regie nemen. Doet hij dat niet, dan staat de toekomst van de thuishulp op het spel, met heel veel sociale ellende tot gevolg', aldus Jongstra namens de vier thuiszorgbedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden