Grote onrust in verzorgingshuis Zuidoost over opvang illegalen

In het Henriëtte Roland Holsthuis in Zuidoost is grote onrust ontstaan onder bewoners over de komst van een groep uitgeprocedeerde asielzoekers naar het verzorgingshuis.

Asielzoekers voor een muurschilderingBeeld anp

Het gaat om achttien mannen en vrouwen met een medische indicatie, die eerder werden opgevangen in de Walborgkliniek in Buitenveldert. De vluchtelingen verblijven sinds vorige week in zes appartementen in het Roland Holsthuis en zullen daar zes maanden blijven. De opvang wordt verzorgd door HVO-Querido.

De reguliere bewoners van het verzorgingshuis zijn gisteren per brief op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van de nieuwe bewoners. Enkelen zijn daarna een handtekeningenactie gestart uit protest tegen de komst van de vluchtelingen.

'Het geeft een hoop beroering onder de mensen,' zegt een bewoner van het huis die niet met zijn naam in de krant wil. 'De meeste mensen hier zijn tachtig jaar en ouder. Het is een rare situatie om daar een groep vluchtelingen tussen te zetten die de taal niet eens spreken.'

Vleugel
De vluchtelingen zijn ondergebracht in een vleugel van het complex waar verbouwingswerkzaamheden gaande zijn, waardoor veel appartementen leegstaan. De vluchtelingen verblijven met drie personen op een kamer die normaliter door twee mensen wordt bewoond.

De situatie is niet ideaal, erkent een woordvoerder van de gemeente, die de plaatsing in het Roland Holsthuis regelde met de verhuurder van het complex, Woonzorg Nederland. 'Het gaat om een tijdelijke voorziening van maximaal een half jaar. In de tussentijd gaan we naarstig op zoek naar een andere locatie om deze groep op te vangen.'

Kwetsbaar
De achttien mannen en vrouwen zijn door de GGD aangemerkt als kwetsbaar. Zij lijden aan depressies of een posttraumatisch stresssyndroom en hebben 24 uur per dag opvang en begeleiding nodig. De psychische problemen vormen geen risico voor de andere bewoners, aldus de woordvoerder. 'Daar is nadrukkelijk naar gekeken.'

De groep verbleef tot half december in de Walborgkliniek en werd daarna ondergebracht in een hotel. Maar nu het toeristenseizoen is begonnen, moest een nieuw onderkomen worden gezocht. Dat is nu tijdelijk gevonden in het verzorgingshuis aan Kortvoort in Zuidoost.

Ongelukkig
De woordvoerder van de gemeente noemt het ongelukkig dat de bewoners pas na de komst van de vluchtelingen zijn ingelicht. Vandaag is er een informatiebijeenkomst waar vertegenwoordigers van de gemeente, HVO-Querido en Woonzorg Nederland uitleg zullen geven.

Overigens zijn niet alle bewoners tegen de komst van de vluchtelingen. Willem Schreiber bijvoorbeeld noemt het geweldig dat deze mensen opvang wordt geboden. 'Ik heb als vrijwilliger van de kerk geholpen in de Vluchtgarage. Die mensen hebben echt helemaal niets. Wij hebben hier een dak boven ons hoofd, elke dag te eten en alles wat we verder nodig hebben. Het is toch fantastisch dat wij die mensen een beetje kunnen helpen?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden