Grote onenigheid in Amsterdams bestuur over bezuinigingen stadsdelen

De bezuinigingen in de stadsdelen zetten de bestuurlijke verhoudingen in de stad onder zware druk. De bestuurscommissies willen de bezuinigingen volledig van tafel, het college houdt voet bij stuk.

Op de lijstjes met bezuinigingen die maandag bij wethouder Udo Kock (Financiën) moeten worden ingeleverd, staan vooral bezuinigingen die bewoners van de stadsdelen hard treffen Beeld anp
Op de lijstjes met bezuinigingen die maandag bij wethouder Udo Kock (Financiën) moeten worden ingeleverd, staan vooral bezuinigingen die bewoners van de stadsdelen hard treffenBeeld anp

De onvrede in de stadsdelen is groot, ondanks de toezegging van het college de bezuiniging over drie jaar uit te smeren. "Amsterdam heeft geen financiële problemen," zegt een bestuurder."Er is geen enkele noodzaak nu zulke draconische maatregelen door te voeren."

Een lid van een bestuurscommissie: "Een dag vertraging bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn kost meer dan deze bezuinigingen. En daar merkt niemand wat van."

Achter de schermen wordt op de Stopera druk onderhandeld over wat in het voorjaar begon als een droge boekhoudkundige verdeling van een tegenvaller bij de overdracht van vastgoed van de stadsdelen naar de gemeente, maar wat zo langzamerhand een bestuurlijk en politiek nachtmerrie dreigt te worden.

Protestmars
De stadsdelen moeten 14 miljoen bezuinigen, een peulenschil op een stedelijke begroting van ruim 6,5 miljard. Maar voor de gekortwiekte bestuurscommissies gaat het om veel geld. Op de lijstjes met bezuinigingen die maandag bij wethouder Udo Kock (Financiën) moeten worden ingeleverd, staan vooral bezuinigingen die bewoners van de stadsdelen hard treffen.

De onrust daarover treft ook de collegepartijen, die inmiddels bereid zouden zijn de bezuinigingen te halveren. Volgende week houden de buurtkamers in Zuidoost, die met opheffing worden bedreigd, een protestmars naar de Stopera. Ook in de raad zullen gedupeerden zich vermoedelijk massaal melden, en daar zit niemand op te wachten in aanloop naar de landelijke verkiezingen.

De verhoudingen in het bestuur kunnen verder verslechteren als het college de komende tijd de bezuinigingsvoorstellen gaat doornemen. De VVD heeft binnenskamer laten weten tegen bezuinigingen op schoon, heel en veilig te zijn, de SP wil geen aantasting van de schuldhulpverlening. Dat betekent dat de bestuurscommissies hun huiswerk mogelijk moeten overdoen, met nieuwe bezuinigingen en nieuwe onrust als resultaat.

14 miljoen

De collegepartijen zouden inmiddels bereid zijn de bezuiniging van 14 miljoen op de stadsdelen te halveren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden