Grote makelaar biedt huizen aan op Jaap.nl

AMSTERDAM - De grote Amsterdamse makelaar Bert van Vulpen blijft huizen te koop aanbieden via de website Jaap.nl. Daarmee is verdeeldheid ontstaan onder de makelaars die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).De Stichting Baas in Eigen Huis, waarin een groep individuele NVM-makelaars is verenigd, won onlangs een rechtszaak tegen Jaap.nl.

De rechter oordeelde in die zaak dat de website de gegevens van woningen die te koop staan op Funda.nl niet langer klakkeloos mag kopiëren. Funda.nl is een website die gelieerd is aan de NVM.

Veel NVM-makelaars willen hun aanbod alleen plaatsen op Funda, en willen niet samenwerken met andere huizenwebsites omdat zij die als een concurrent zien.

De rechter oordeelde dat iedere individuele makelaar het auteursrecht bezit van de foto's en de beschrijvingen die hij op Funda.nl plaatst. Jaap.nl mag sindsdien alleen in verkorte vorm -maximaal 160 woorden- 'citeren' uit de advertenties op Funda.nl.

Jaap.nl biedt ondanks de opgelegde beperkingen nog steeds het uitgebreidste overzicht van in Nederland te koop staande huizen.

Makelaar Van Vulpen, met vier grote kantoren in Amsterdam, vindt dat zijn klanten, verkopers van woningen, er recht op hebben dat hun huis zo breed mogelijk onder de aandacht komt. ''Ik zie dat Jaap.nl daarin een belangrijke functie heeft,'' aldus de makelaar.

Jaap.nl is sinds het vonnis van de rechter veranderd in een digitale actiegroep. De website van directeur Tim Scholte roept huiseigenaren die hun woning verkopen op te klagen bij hun makelaar, als die hun huis alleen maar op Funda.nl wil aanbieden.

Door de actie hebben zich volgens Scholte al meer makelaars bij Jaap.nl gemeld, om daar hun woningaanbod uit te stallen.

Scholte: ''Wij hebben nu duizend makelaars, van wie velen lid zijn van de NVM, die inzien dat je als verkoper de anderhalf miljoen maandelijkse bezoekers van Jaap.nl niet mag missen.''

Makelaar Van Vulpen, die ook Funda.nl gebruikt, zegt over zijn keuze voor Jaap.nl: ''Wij doen alles wat maar kan helpen woningen zo snel mogelijk voor de hoogste prijs te verkopen.''

Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) ziet ook geen bezwaar. ''Het staat iedere makelaar vrij zijn eigen wijze van marketing te kiezen. De verkopende makelaar moet wel de verkoopstrategie samen met de verkoper van het huis bepalen,'' aldus MVA-voorzitter Pieter Joep van den Brink.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden