Update

Grote liquidatiezaak nog lang niet klaar

Na een lange zomerstop zal de grote liquidatiezaak dinsdag in 'de bunker' in Osdorp worden voortgezet. Plannen van justitie met een tweede kroongetuige zullen voor nieuwe reuring zorgen.

'De bunker' in Amsterdam-Osdorp. © anp Beeld anp
'De bunker' in Amsterdam-Osdorp. © anpBeeld anp

Het begon allemaal 9 februari 2009, waarna het aanvankelijke voornemen 18 maart 2010 vonnissen te wijzen veel te optimistisch bleek te zijn. Het proces is nog lang niet toe aan de strafeisen, die nu eind november gepland zijn. Zeker niet nu het Openbaar Ministerie probeert met een tweede kroongetuige in liquidatiezaak 'Passage' te komen.

Die kroongetuige zou kennis dragen van de drie moordzaken uit 1993, met vijf slachtoffers: de moord op diamantair en drugshandelaar Henie Shamel en Anne de Witte (9 mei van dat jaar in Antwerpen), de moord op de Amsterdamse sportschoolhouder Tonnie van Maurik (19 april bij het toenmalige Altea Hotel in Amsterdam) en de moorden op Joegoslaven Djordje Ilic en Selim Hadziselimovic (1 april aan de Ouderkerkerplas).

Officier van justitie Betty Wind kondigde in het begin van de zomer aan dat het OM met de getuige onderhandelde en heeft de rechtbank en de advocaten gevraagd ruimte te maken voor het bespreken en verhoren van de getuige in september. Inmiddels is duidelijk dat zulks niet meteen dinsdag zal gebeuren. Eind van de maand, is nu de verwachting. Het onderwerp zal dinsdag niettemin aandacht krijgen, net als de getuigen die in de zomer achter de schermen door de rechter-commissaris zijn gehoord. De verdachten en hun advocaten zullen er alles aan doen om de kroongetuigen uit te schakelen, wellicht door ze 'tegen elkaar stuk te slaan' door tegenstrijdigheden in hun verklaringen te benadrukken.

Als de minister van Justitie en de rechtbank met die tweede kroongetuige instemmen, levert dat het zoveelste risico op voor de al zo vaak bijgestelde planning van de zaak, die inmiddels voorziet in een uitspraak 'in de zomer van 2012'.

Een reeks onverwachte ontwikkelingen heeft voor de grote vertraging gezorgd. Kroongetuige Peter la Serpe bleek geregeld opstandig te zijn en weigerde nog verklaringen af te leggen zolang hij met het OM geen overeenkomst had over zijn veiligheid en die van zijn familie - ook na het uitzitten van zijn straf.

De raadslieden van vooral Jesse R. en Ali A. kregen veel ruimte gewone en 'anonieme, bedreigde' getuigen te verhoren die hun theorie schragen dat de kroongetuige behalve de moorden die hij heeft bekend, nóg een moord heeft gepleegd, op hasjhandelaar Gerrie Bethlehem, en dat hij opdracht heeft gegeven voor een liquidatie die is mislukt. Met 'Q5' mocht justitie 'een anonieme bedreigde getuige' inbrengen die beweert dat hij in de Rotterdamse Baja Beach Club hoorde hoe hoofdverdachten liquidaties bespraken.

De arrestatie van hoofdverdachte Dino Soerel op 27 augustus 2010 veroorzaakte nog het meeste oponthoud, nu justitie en derechtbank hebben besloten zijn zaak in de lopende strafzaak te voegen. Dat betekent dat al die moorddossiers die afgehandeld leken te zijn, weer ter sprake komen. De onderzoeksrechter en de rechtbank moeten nieuw onderzoek doen, waarna Soerels zaak vanaf eind september zal worden behandeld.

Nu het proces zich zo lang voortsleept, dreigt uit beeld te verdwijnen dat het om vijf moordzaken gaat, met zeven slachtoffers: behalve de voornoemde liquidatiezaken uit 1993 draait het om de moorden op hasjhandelaar Kees Houtman (2 november 2005) en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl (20 april 2006), beide in Amsterdam. Verder liggen vijf nooit uitgevoerde moordplannen ter tafel waarin spelers in het hoofdstedelijke milieu doelwit waren.

Van de elf verdachten zitten er nog zes vast: Dino Soerel, Jesse R., 'Moppie' R., Fred Ros, Siegfried S. en Peter la Serpe. Ali A., Sjaak B., Pinny S., Freek S. en Nanpaul de B. zijn op vrije voeten. De zaak tegen de doodzieke Raymond V. is gestaakt.

Tussen alle onzekerheden is er één zekerheid. In januari 2013 wordt rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars zeventig, de uiterste limiet voor een rechterlijke loopbaan. Alle betrokkenen weten dat Lauwaars het niet zal laten gebeuren dat zijn collega's het proces zonder hem besluiten. (PAUL VUGTS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden