Grote gebaren en felle aanvallen van Chávez: de video's

Hugo Chávez stond bekend om zijn grote gebaren en felle aanvallen: hij mengde zich graag in de politiek van andere Latijns-Amerikaanse landen en haalde verbaal uit naar buitenlandse politici met wie hij het niet eens was. Vooral de kapitalistische Verenigde Staten onder president George Bush moesten het destijds ontgelden. Hieronder enkele memorabele momenten.

Hugo Chávez in 2012 Beeld afp
Hugo Chávez in 2012Beeld afp

De luitenant-kolonel Hugo Chávez leidde in 1992 een mislukte coup tegen de Venezolaanse regering. Nadat hij was gearresteerd, legde hij op de staatstelevisie een verklaring af, waarin hij andere militaire rebellen vroeg om de wapens neer te leggen.

Ook toen bleef hij strijdlustig: 'Kameraden, helaas, voor dit moment hebben we in de hoofdstad niet kunnen bereiken wat we voor ogen hadden. Jullie hebben het goed gedaan, maar we moeten verdere bloedverspilling voorkomen. Het is tijd om te reflecteren op wat er gebeurd is, en er zullen zich nieuwe mogelijkheden voordoen...'

undefined

President Chávez heeft de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush regelmatig fel aangevallen. Dat deed hij ook bij de Verenigde Naties in september 2006. Hij noemde Bush een 'duivel' die denkt dat hij 'de wereld bezit'.

'Gisteren was de duivel hier op bezoek', zei hij. 'Precies hier! Precies hier! En vandaag ruikt het nog naar sulfur bij deze tafel, waar ik nu sta.

Chávez noemde de voormalige Spaanse premier José María Aznar, een bondgenoot van president Bush, een 'fascist' tijdens een toespraak in Santiago in 2007 tijdens een bijeenkomst van Amerikaanse en Iberische landen. De Spaanse koning Juan Carlos reageerde woedend met de opmerking: 'Kun je je mond nu even houden?'

In 2011 zei Chávez dat er misschien wel een verband was tussen het kapitalisme en het feit dat er geen leven op de planeet Mars is. 'Ik heb altijd al gezegd en gehoord, dat het niet vreemd zou zijn als er een beschaving op Mars was, maar misschien is het kapitalisme daar aangekomen, het imperialisme, en is de planeet daardoor afgemaakt.'

Een muurschildering van Hugo Chávez en de vrijheidsstrijder Simon Bolivar in Caracas.. Beeld afp
Een muurschildering van Hugo Chávez en de vrijheidsstrijder Simon Bolivar in Caracas..Beeld afp

In december 2011 suggereerde Chávez dat de Verenigde Staten misschien wel iets te maken hadden met de kanker waar hij tegen streed.

'Het is moeilijk uit te leggen, zelfs met de wet van de mogelijkheden, wat er met mij en enkele anderen in Zuid-Amerika gebeurt', zei hij in een televisietoespraak, waarbij hij ook verwees naar de gezondheidsproblemen van onder andere president Cristina Fernandez de Kirchner van Argentinië en president Dilma Rousseff van Brazilië. 'Zou het zo vreemd zijn als ze een technologie hebben ontwikkeld waarmee ze kanker kunnen verspreiden, en dat we daar de komende vijftig jaar niet achter zullen komen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden