Grote financiële problemen voor Slotervaartziekenhuis

Het Slotervaartziekenhuis heeft grote financiële problemen. Eerder dit jaar voorzag de raad van bestuur voor 2013 een tekort van 5 miljoen euro.   Dit blijkt uit interne notulen van het ziekenhuis, die in handen zijn van deze krant.

In verschillende vertrouwelijke brieven, die in handen zijn van deze krant, uitte de bank zorgen over een direct opeisbare lening van 21 miljoen.Beeld anp

Op een vergadering op 22 maart j.l. stelde het bestuur dat het moeilijk is om op de gebruikelijke voet voort te gaan. Er moest een plan komen om het gat van 5 miljoen op te vangen. Voor de langere termijn was de inschatting dat het ziekenhuis niet groot genoeg is om op zichzelf te blijven. Er moet dus samenwerking worden gezocht met andere ziekenhuizen.

Opties die de revue passeerden: een intensievere samenwerking met het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek of de combinatie van het VU medisch centrum en het AMC. Huisbankier ING was in ieder geval tot begin april verontrust over de gang van zaken in het Slotervaartziekenhuis, waar directeur Aysel Erbudak in maart werd ontslagen. In die periode stelde de bank het plafond van het krediet voor het ziekenhuis naar beneden bij, van 52 naar 28 miljoen.

In verschillende vertrouwelijke brieven, die in handen zijn van deze krant, uitte de bank zorgen over een direct opeisbare lening van 21 miljoen. Deze lening is aan het ziekenhuis verstrekt door meerderheidsaandeelhouder Delta, een vehikel van de familie van de eind vorig jaar overleden multimiljonair Jan Schram. ING eiste dat deze lening wordt achtergesteld. Dan zou het namelijk onwaarschijnlijk zijn dat Delta de lening nog zou opeisen, omdat schuldeisers met een achtergestelde lening als een van de laatste aan de beurt komen bij de afwikkeling van een eventueel faillissement van het ziekenhuis.

Lees vandaag verder in het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden