Update

Grote Duits-Nederlandse actie tegen bendes

Met een grootschalige actie heeft de Duitse politie vandaag de jacht geopend op bendes van inbrekers en tasjesdieven die het grensgebied met Nederland onveilig maken.

Foto ter illustratie Beeld anp
Foto ter illustratieBeeld anp

Korpsen uit onder meer Coesfeld, Borken, Steinfurt en Gelsenkirchen hebben 2000 agenten ingezet voor de actie die wordt ondersteund door de politie van Nedersaksen, de douane en ook de Nederlandse politie.

Toename inbraken en diefstallen
Reden voor de grote actie is volgens de politie de gestage toename van het aantal inbraken en diefstallen. Goed georganiseerde bendes houden zich niet aan de gemeente-, deelstaats- en landsgrenzen, aldus het hoofd van de recherche in Münster, Bertram Welsing. 'Inbrekers en tassendieven zijn zeer mobiel en benutten bij hun rooftochten de goede infrastructuur van onze regio.'

'Niet zelden lopen de routes van de daders ook de grens over naar ons buurland. Samen met onze Nederlandse collega's maken we van de kans gebruik om meer te weten te komen over de werkwijze van de inbrekers en dieven aan beide zijden van de grens', zei Welsing aan het begin van de actie.

Nederlandse agenten
Aan Nederlandse zijde nemen circa 100 agenten deel aan de actie. Ze worden voornamelijk ingezet bij controles op de snelwegen en provinciale wegen in de grensstreek. Het gaat daarbij volgens de Nederlandse politie om mobiele controles waarbij gericht wordt gekeken naar verdachte auto's. Ook wordt door middel van kentekenregistrering gekeken of auto's verdacht vaak de grens passeren. 'Doel is het banditisme een halt toe te roepen en informatie over ze te verzamelen over hoe en waar ze te werk gaan', aldus een woordvoerster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden