Grote drukte studieplekken UvA vanwege tentamenweek

Studenten van de Universiteit van Amsterdam klagen over de drukte op studieplekken in het weekend. De universiteit heeft echter geen capaciteit om andere gebouwen te openen.

Het Parool

Zaterdagochtend, negen uur. Studenten drommen samen voor de deur van UvA-locaties als het Roeterseiland en de Universiteitsbibliotheek aan het Singel. De tentamenweek staat voor de deur en het is vechten voor een studieplek.

"Als je om tien over negen komt, wordt het al heel lastig om een zitplaats te vinden," zegt masterstudent Finance Fransje Puts (23). "Wat studenten daarom nu doen is dat ze wachten tot de deuren opengaan, een plek bezet houden in de bibliotheek en daarna pas gaan ontbijten of koffiedrinken."

Ze stuurt een paar filmpjes ter illustratie: de studenten stromen de trappen van het Library Learning Center op het Roeterseiland op, of eigenlijk: bestormen de trappen. "Waarom opent de UvA geen extra locaties in de weekenden voor de tentamenweken?," vraagt Puts zich af.

undefined

Op dit moment biedt de universiteit in het weekend ruimere openingstijden, en zijn er op de locaties Universiteitsbibliotheek, Roeterseiland en Science Park in het weekend 2200 studieplekken beschikbaar. Doordeweeks zijn dat er 4400.

Proef
"We zien inderdaad een piek in de weekenden voor de tentamenweek," zegt een woordvoerder van de universiteit. "We hebben al eens een proef gedaan met het openhouden van de studieplekken in het weekend tot na middernacht, maar dat bood geen soelaas: we moesten de studenten dan opvegen."

Volgens de woordvoerder is het niet mogelijk om in de weekenden voor tentamenweken andere UvA-locaties, zoals het P.C. Hoofthuis aan de Spuistraat of de Oudemanhuispoort, te openen. "Die locaties vragen volledige bewaking, en die capaciteit hebben we in het weekend niet. Het gaat ook eigenlijk maar om vijf of zes dagen per jaar."

De nieuwe universiteitsbibliotheek op het Binnengasthuisterrein zal volgens de woordvoerder van de UvA veel meer ruimte bieden, ook in het weekend. In de tussentijd raadt ze studenten aan vroeg te komen, en via de online locatiewijzer van de universiteit in de gaten te houden waar er studieplekken zijn. Of de studenten niet eerder kunnen beginnen met hun voorbereidingen? "Dat lijkt me de beste tip."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden