PlusReportage

Grote drukte in parken blijft uit: ‘Maatregelen werden goed nageleefd’

Er werd met spanning naar uitgekeken naar de eerste lentedag van het jaar. Zou dat wel goed gaan met alle coronamaatregelen? Maar het verliep allemaal in goede harmonie.

Beeld Maarten Brante

Niks geen kluitjesvoetbal in het Vondelpark. Overal zitten stelletjes of gezinnen op het veldje bij het standbeeld van Vondel. Met meetkundige precisie bijna verhouden ze zich tot elkaar: een meter of vier, dichterbij zie je niemand naast een ander zitten. Het leidt tot een on-Vondelparks beeld, waar het voor velen normaal gesproken juist de bedoeling lijkt te zijn zo dichtbij als mogelijk bij die ander in de buurt neer te ploffen.

Bewust en verantwoordelijk

Wat zich zondag in het Vondelpark afspeelde, dat optimaal gebruik van ruimte, was in vrijwel alle parken van Amsterdam te zien: er was aanloop, misschien wel meer dan je vanuit het oogpunt van coronaverspreiding ideaal zou vinden. Maar het overgrote deel van de Amsterdammers, bij afwezigheid van toeristen zo heerlijk onder ons, gedroeg zich bewust en verantwoordelijk. Best scherp op zichzelf en de ander, maar ook relaxed met mate.

Het was een dag waarover al de hele week werd gesproken: de eerste lente-achtige dag. Bloesjesdag. Dat je buiten wil zijn, op terrassen wil zitten, iedereen elkaar opzoekt. Terwijl het devies nu juist is dat we met zijn allen zoveel mogelijk binnen blijven. Pak je balkon, blijf in je tuin. Of, als je dan toch de hort op wil: maak een ommetje in je eigen buurt.

Een grote groep Amsterdammers gaf niet helemaal gehoor aan die gemeentelijke oproep. Het was toch nog best druk in de parken, velen trokken erop uit naar recreatiegebieden. Het noopte de burgemeester van Oostzaan zelfs ertoe om het Twiske af te sluiten voor al het autoverkeer, omdat de aanloop te groot werd. Langs de Amstel was het halverwege de middag filerijden voor racefietsers tussen Ouderkerk en Amsterdam.

Intelligente lockdown

De gemeente zelf spreekt van een goed verlopen eerste lentedag. Volgens een woordvoerder is het nergens ‘te druk’ geweest. “Niet in het Vondelpark, maar ook niet elders. Er waren veel agenten en andere toezichthouders op de been, maar die hoefden geen parken af te sluiten wegens een te grote aanloop. Ook zagen we dat de maatregelen, zoals bijvoorbeeld het afstand nemen, goed werden nageleefd.”

Drukkig dus, maar al met al was het prima te doen. Er was levendigheid, maar niet van een oncontroleerbare massaliteit. De intelligente lockdown, de variant waarvoor Nederland heeft gekozen, blijkt op maat gesneden voor de Amsterdamse bevolking. Wel naar buiten dus, maar niet met zijn allen op een kluitje.

Zie bijvoorbeeld het Oosterpark, waar tientallen mensen op de rand van de vijver bij de muziekkoepel zitten. Twee meter uit elkaar zitten ze op de houten betimmering, voor iedereen is er ruimte voor een plekje in de zon. En neem het Sarphatipark waar zeker twintig mensen hun hond uitlaten op het renveldje. De honden krioelen door elkaar, de baasjes staan in een vergaderingopstelling bij elkaar: stuk voor stuk op gepaste afstand.

Wielrenners

Bij ijswinkel Monte Pelmo in de Jordaan is het druk. Of beter: lijkt het druk. In de enorme rij staan alles bij elkaar zo’n vijftien mensen: zou je ze in een pre-coronarij zetten, dan was het je niet eens opgevallen. Buurtbewoner Robert-Bas in de rij noemt de sfeer ontspannen. “Je moet afstand houden, maar dat doet volgens mij iedereen. We zijn denk ik allemaal vooral blij dat we weer even naar buiten kunnen.”

Ging dan alles goed in de stad en daaromheen? Nou nee, niet alles. Neem de wielrenners langs de Amstel die soms met zijn achten tegelijk door de drukte scheuren, schouder aan schouder alsof corona niet bestaat. Of die vier meisjes van een jaar of vijftien in het Frankendaelpark, die met zijn allen op een heel klein handdoekje chips zitten te eten. “Maar we ademen allemaal een andere kant op.”

Snel aangepast

Het is bizar hoe snel we met zijn allen ons gedrag hebben aangepast, zegt antropoloog Marie Rosenkrantz Lindegaard van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving. “Gedragsverandering is meestal een zaak van een heel lange adem. Kijk naar pogingen om mensen van het roken af te brengen, dat kost enorm veel tijd en moeite, dit lijkt vooralsnog van het ene op het andere moment te lukken.”

En dat terwijl ‘social distancing’ misschien nog wel moeilijker is, want de behoefte aan fysiek contact is heel belangrijk voor de mens, zegt Lindegaard. “Het is een eerste levensbehoefte. En toch zie je overal op straat hoe mensen hun best doen om afstand van elkaar te houden. Dat is lastig, maar mensen slagen daar toch in.”

Dat komt doordat het solidariteitsgevoel zeer nadrukkelijk aanwezig is: we zitten hier met zijn allen in. Volgens Lindegaard is dat een belangrijke onderdeel van de mate waarin de maatregelen worden nageleefd. “De meeste mensen zien heel duidelijk de noodzaak. Aan de andere kant is er ook de dreiging die ons boven het hoofd hangt: als we ons niets aantrekken van de maatregelen, zou deze intelligente lockdown wel eens een volledige lockdown kunnen worden. We hebben er dus ook belang bij om ons te gedragen.”

Mensen doen hun best, zegt Lindegaard. “Aan de ene kant gaan best veel mensen wel naar buiten. Ze zijn het vele binnenzitten zat. Dat het zo goed gaat is boeiend, bizar zelfs.”

Lindegaard is de afgelopen weken bezig geweest met het razendsnel opzetten van een project: met beelden van tientallen camera’s van de Amsterdamse politie en met behulp van slimme software gaan zij en een collega in kaart brengen hoe het gesteld is met de manier waarop Amsterdammers in het straatbeeld afstand houden van elkaar. “Op die manier willen we vanaf komende week een beeld krijgen op welke plekken mensen niet voldoende afstand houden. Op basis daarvan kan de politie gerichter optreden. Maar de uitkomsten kunnen ook betekenis hebben voor meer gebieden waar mensen komen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden