Update

Grote brand in centrum, vermoedelijke stichter van dak gesprongen

Aan de Wijdesteeg in het centrum heeft ter hoogte van de Tabakspanden zaterdagmiddag brand gewoed op drie verschillende plekken, in twee panden. Waarschijnlijk werd de brand aangestoken. De vermoedelijke brandstichter is van het dak gesprongen en overleden.

De brand in het centrum, zaterdagmiddag rond vijf uur Beeld Marc Postma
De brand in het centrum, zaterdagmiddag rond vijf uurBeeld Marc Postma

Omstanders meldden vrij snel dat een verward ogende man zich op een steiger tegen een naastgelegen pand bevond en dat hij voorwerpen naar beneden gooide.

De politie bevestigde later zijn toestand en stuurde een arrestatieteam en helikopter om de man veilig van het dak te helpen maar ook aan te houden. De man werd aangemerkt als verdachte van brandstichting.

Om hem veilig naar beneden te krijgen werd een arrestatieteam en een onderhandelaar ingezet. Zij kregen vrijwel geen contact met hem. De brandweer heeft overwogen een luchtkussen in te zetten, maar besloten dat niet te doen, onder andere omdat de man heen en weer liep en een kussen te klein zou zijn.

Tegen kwart voor zeven uur sprong de man ondanks verwoede pogingen hem te helpen van de steiger. Daarbij is hij overleden. Er is nog geprobeerd hem te reanimeren maar dat mocht niet baten. Zijn identiteit is vastgesteld. De politie heeft zijn familie nog niet kunnen bereiken.

Brand
Brandweer en politie rukten kort na de melding omstreeks kwart voor vijf met een groot aantal wagens en materieel uit. Rond half zeven gaf de brandweer het sein brand meester.

Hoewel de gehele Spuistraat en delen van het Singel afgezet werden heeft het tramverkeer geen gevolgen ondervonden. Er vielen bij de brand zelf geen gewonden.

In de twee panden waar de brand zaterdagmiddag woedde werd verbouwd door bouwbedrijf M.J. de Nijs uit Warmenhuizen. Een woordvoerder van dat bedrijf laat weten nog geen zicht te hebben op de schade die de panden hebben geleden.

Omdat de panden nog niet volledig vrijgegeven zijn kan nog niet begonnen worden met een schouw. Die komt naar verwachting van M.J. de Nijs op zijn vroegst aanstaande maandag. "Wij vinden het op dit moment bovenal bijzonder betreurenswaardig dat deze man gesprongen is en overleden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden