Update

Grote brand homosauna Kerkstraat

Foto Paul van der Vlist Beeld
Foto Paul van der Vlist

AMSTERDAM - Opnieuw is een monument van het oude Amsterdamse homoleven in vlammen opgegaan. Dinsdagochtend rond vier uur brak brand uit in twee panden in de Kerkstraat, waar tientallen jaren de roemruchte homosauna Thermos Night zat. Om 12.30 gaf de brandweer het sein brand meester.

De brandweer laat het pand in het centrum van de stad nu gecontroleerd uitbranden. Dat kan enkele uren duren.

Er waren twee antikrakers in het pand, dat al lange tijd te koop stond. Eén van hen kreeg zo veel rook binnen dat hij door de brandweer naar een ziekenhuis werd gebracht. De ander kon ter plekke worden behandeld. De twee panden ernaast werden ontruimd. In een daarvan woonde een gezin met baby, dat werd overgebracht naar het politiebureau.

Vanwege gevaar voor de achterliggende panden aan de Prinsengracht ontruimde de brandweer ook hotel Seven one seven. De politie bracht de twintig hotelgasten op andere adressen onder.

Een groot deel van de dag waren Kerkstraat, Prinsengracht en Leidsestraat afgesloten. Alle trams door de Leidsestraat werden omgeleid. Hoewel in het hele Spiegelkwartier een brandlucht hing, was er volgens de brandweer, die metingen verrichtte, geen gevaar voor de volksgezondheid. De enorme rookontwikkeling was te wijten aan de vele houten hokjes in de voormalige nachtsauna
De brandweer ging het vuur te lijf met hoogwerkers in de Kerkstraat en op de Prinsengracht. Brandweerwagens in Kerkstraat en Leidsestraat en de blusboot Jan van der Heyde III in de Prinsengracht kleurden de buurt rood.

Imperium
De panden hoorden bij het kleine imperium van Jan Kuipers, die enkele jaren geleden zijn nachtsauna in de Kerkstraat onderbracht bij Thermos Day in de Raamstraat. De sauna daar is onder de doelgroep een begrip, met zestig relaxcabines.

Het oude pand in de Kerkstraat, waar oorspronkelijk een boekbinderij zat, besloeg volgens kenners 850 vierkante meter. De cabines, voorzien van een kunststof matrasje, lagen aan straatjes met namen als Herenstraat en Passage, waar gecruised werd. Per jaar deden meer dan honderdduizend bezoekers Thermos Day en Thermos Night aan. Veertig procent kwam uit het buitenland.

Thermos werd 44 jaar geleden opgericht door Piet Becht en in 1995 verkocht aan Kuipers. Wanneer Thermos Day sloot, stonden de eerste bezoekers al voor de deur bij Thermos Night.

Jeroen Roelofs, van het daklozenpension Huize Weltevreden, had de panden willen kopen. ''Kuipers wilde er 1,9 miljoen voor. We hebben 1,6 geboden. Daar was hij boos over. Jammer dat het nu weg is.''

Eerder deze maand brandde The Eagle af, een homohangout in de Warmoesstraat. (FRANS BOSMAN)

Foto Paul van der Vlist Beeld
Foto Paul van der Vlist
Foto Paul van der Vlist Beeld
Foto Paul van der Vlist

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden