Grote bezorgdheid bij ouders over meningokokken

De Amsterdamse GGD wordt platgebeld door bezorgde ouders met vragen over de dodelijke meningokokken bacterie type W. De dienst heeft extra medewerkers ingezet om de tot honderden telefoontjes per dag te beantwoorden.

Beeld ANP

Circa 6500 Amsterdammers van 14 jaar krijgen vanaf 22 september een uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie. In 2019 jaar volgt de rest van de kinderen in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar.

Er is veel media-aandacht voor deze ernstige infectie, waarbij mensen in korte tijd doodziek kunnen worden. Ongeveer één op de zes die ziek wordt van type W, sterft. Dat leidt tot bezorgdheid, merkt de GGD.

"Veel ouders willen kinderen laten vaccineren die hier niet voor in aanmerking komen, zegt Yvonne Hazeveld, manager Jeugdgezondheidszorg. "Die ouders verwijzen wij naar huisartsen en vaccinatiecentra. In dat geval moeten zij een vaccinatie zelf betalen."

Koelkast
De prik kost circa 60 euro. De vraag is wel of het vaccin voor gebruik op eigen verzoek beschikbaar is, want er is schaarste. De GGD Amsterdam heeft zelf een vaccinatiecentrum waar veel extra toeloop is. Mensen die op eigen initiatief een inenting willen, moeten nu al enkele weken wachten op een afspraak. De wachttijd kan oplopen.

"Wij hebben het vaccin in de koelkast," zegt de arts infectieziektebestrijding van de GGD, Brigitte van Cleef. "Maar ik kan geen garanties geven of we genoeg voorraad houden."

Van Cleef zegt dat het RIVM niet de bedoeling heeft om de hele bevolking in te enten. De campagne richt zich uitsluitend op tieners, omdat de in potentie dodelijke bacterie meningokok type W bij hen het meeste voor komt.

Ook verspreidt de bacterie zich in deze groep het makkelijkst. Tieners hebben veel contacten, zitten vaak dicht op elkaar, waardoor de bacterie makkelijker overspringt naar een ander - via hoesten, niezen of zoenen. De verwachting is dat door bescherming van tieners de infectiehaard dooft en de verspreiding stopt, ook onder andere leeftijdsgroepen.

"Als je een specifieke groep beschermt kan je de ziekte terugdringen," zegt Van Cleef. "Zo is meningokokken type C ook met succes aangepakt."

Relativering
Sinds het RIVM deze week de campagne deelditnietmetjevrienden.nl is begonnen, loopt het storm bij de telefooncentrale van de GGD's. Hazeveld begrijpt de ongerustheid: "Je moet er niet aan denken dat je kind het krijgt."

€60

Buiten de doelgroep een vaccinatie halen tegen meningokokken type W kost 60 euro.

Ze zegt ook relativerende woorden tegen ouders: "Het is geen epidemie. We zien het aantal mensen dat ziek wordt stijgen, maar de kans dat je het krijgt is echt heel klein."

Sinds drie jaar groeit het aantal mensen dat ziek wordt van meningokok type W, waar deze vaccinatie tegen bedoeld is. Van een besmetting worden de meeste mensen niet ziek, maar als de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel komt, dan kan dat een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken.

Daarmee is het volgens het RIVM een van de ernstigste infectieziekten.

Dit jaar zijn er 78 zieken in Nederland geregistreerd met meningokok type W van wie er 18 zijn overleden. Vorig jaar gingen er elf mensen aan dood. In Amsterdam waren er vorig jaar 5 meldingen van meningokokkenziekte type W en is een volwassene overleden.

Dit afschrikwekkende beeld maakt veel los. Hazeveld: "Zelfs mensen die zich in het verleden niet hebben laten inenten voor andere ziekten, komen op dat besluit terug."

Wie krijgt de prik?

- Voor de eerste vaccinatieronde in Amsterdam worden tieners uitgenodigd die 14 jaar worden tussen 1 mei en 31 december 2018. De brief valt komend weekend in de bus.

Tussen 11 oktober en 7 november kunnen de uitgenodigde tieners in de twaalf Ouder- en Kindteams van de GGD terecht voor de inenting.

- Kinderen van veertien maanden krijgen sinds 1 mei 2018 een vaccinatie tegen meningokokken type A, C, W en Y. Voor die tijd kregen kinderen alleen een inenting tegen type C.

- In het voorjaar van 2019 volgen alle kinderen van 14 tot en met 18 jaar oud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden