Grootverdieners bij gemeente blijven hardnekkig

Het lukt de gemeente Amsterdam maar niet om het aantal grootverdieners in de eigen organisatie terug te dringen. In 2014 verdienden 22 ambtenaren meer dan de wethoudersnorm van 154.000 euro.

Roelf Jan Duin
Ambtenaar die gaat over de gebrekkige ict strijkt het hoogste salaris op. Beeld anp
Ambtenaar die gaat over de gebrekkige ict strijkt het hoogste salaris op.Beeld anp

Al in 2010 stelde de gemeenteraad vast dat ambtenaren niet meer mogen verdienen dan een wethouder. Deze 'wethoudersnorm', naar het voorbeeld van de Haagse balkenendenorm, werd vastgesteld op 154.000 euro. Jaarlijks wordt gerapporteerd hoeveel ambtenaren ondanks de norm meer verdienen.

Verdienden in 2013 nog twintig ambtenaren meer dan afgesproken, in 2014 kwamen er vier ambtenaren bij die boven de norm zitten. Twee grootverdieners verdwenen van de lijst - één trad uit dienst, een ander werd extern gedetacheerd.

De lijst bestaat vooral uit directeuren en managers van ambtelijke diensten, maar bevat ook drie stadsdeelsecretarissen en een 'topadviseur'.
Het hoogste salaris krijg een ambtenaar die verantwoordelijk is voor de ict bij de gemeente. Hoewel daar van alles op is aan te merken, strijkt deze overheidsfunctionaris jaarlijks 197.653 euro op. Dat is overigens nog wel aanmerkelijk minder dan het maximale salaris voor (semi)overheid dat in de Wet normering topinkomens is vastgesteld: dat bedroeg in 2014 230.000 euro.

Nieuwe regels
Het college heeft meerdere verklaringen voor het niet omlaag brengen van het aantal grootverdieners. Zo zijn in 2012 en in 2014 de ambtenarensalarissen wel geïndexeerd, maar de wethoudersnorm niet. Ook waren de betrokken ambtenaren al in dienst voor de raad met de norm op de proppen kwam. Kortom: het zijn 'bestaande afspraken'. Het bonussysteem, waarbij ambtenaren bij goed functioneren tot 20 procent boven hun reguliere salaris konden verdienen, is bovendien versoberd. Nu krijgen ambtenaren maximaal 10 procent meer.

De SP wil dat het beloningssysteem wordt aangepast, coalitiepartij D66 heeft er minder problemen mee. Een woordvoerder van wethouder Litjens benadrukt dat de salarissen voortvloeien uit afspraken uit het verleden en dat bij nieuwe arbeidscontracten nieuwe regels worden gehanteerd.

Mario Soriano, vicevoorzitter van de ondernemingsraad van de gemeente, vindt het "niet te verkroppen" dat 22 collega's zoveel verdienen. Zeker in een tijd dat de gemeente een reorganisatie doorvoert, zijn de hoge salarissen wat hem betreft "niet uit te leggen".

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden