Grootste zorg Amsterdammers: een dak boven het hoofd

Het is haast ondoenlijk een betaalbare woning te krijgen. Dat ze hun woonsituatie niet meer zelf in de hand hebben, jaagt Amsterdammers de meeste angst aan.

Beeld Lauren Hillebrandt

Van alle Amsterdammers maakt 77 procent zich zorgen over het tekort aan betaalbare woningen. Een kwart is bang voor een terroristische aanslag.

Dat blijkt uit een enquête van het bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente Amsterdam.

Het onderzoek, onder ruim 650 Amsterdammers, is uitgevoerd in ­opdracht van Het Parool, dat wil achterhalen welke onderwerpen de inwoners van hoofdstad zorgen baren.

De angst voor criminaliteit (23 procent) is mede vanwege de liquidaties wijdverbreid, blijkt uit het onderzoek.

Ook maken Amsterdammers zich meer zorgen over mondiale ontwikkelingen (73 procent) dan over gebeurtenissen in eigen land (45 procent) of eigen stad (39 procent). De eigen buurt (25 procent) of het eigen leven (21 procent) zijn nog minder reden tot zorg voor Amsterdammers.

Eerste levensbehoefte
Dat de zorgen afnemen naarmate ze dichterbij komen, verbaast psychiater Frank Koerselman niet. "Mensen zijn vooral bang voor zaken waar ze geen invloed op hebben," zegt hij.

De grote bezorgdheid (77 procent) over het tekort aan betaalbare woningen in Amsterdam is tekenend voor het gebrek aan invloed op de eigen veiligheid.

Een dak boven het hoofd is immers een eerste levensbehoefte, maar een individu heeft geen enkele invloed op de steeds stijgende huizenprijzen.

Hoewel angst en zorgen heel echt kunnen voelen, zijn ze niet altijd realistisch. De kans om te overlijden bij een terroristische aanslag is op grond van de statistieken vele malen kleiner dan de kans te sterven aan de gevolgen van kanker, een hartziekte of suïcide.

Illusie
Volgens cijfers van het World Economic Forum stierven in 2015, het jaar van de aanslagen in Parijs, 176 Europeanen als gevolg van terrorisme. Aan kanker stierven dat jaar ongeveer 1,3 miljoen Europeanen, aan hartaandoeningen 650.000 en aan zelfdoding 60.000.

Dat de angst voor terrorisme en criminaliteit toch groot is, komt mede door een evolutionair alarmsysteem. Mensen scannen hun omgeving continu op onveiligheid en ze vinden altijd wel wat.

77%

Van alle Amsterdammers maakt 77 procent zich zorgen over het tekort aan betaalbare woningen.

45%

Bijna de helft van de Amsterdammers ligt weleens piekerend wakker.

"Het is een illusie om een volledig gevoel van veiligheid in de samenleving te scheppen," zegt Koerselman. "Ons alarmsysteem speurt nu eenmaal actief naar onraad, dat kun je niet van overheidswege uitschakelen."

Hartkloppingen
In het onderzoek is ook aandacht voor persoonlijke zorgen en angsten van Amsterdammers. Bijna de helft ligt wel eens piekerend wakker. 5 procent meldt beven, zweten of hartkloppingen als gevolg van angst. Zij zouden een angststoornis kunnen hebben.

Dat lijkt overeen te komen met lande­lijke cijfers. Bevolkingsonderzoek van het Trimbos Instituut wijst uit dat jaarlijks ongeveer 5 procent een angststoornis krijgt. Tijdens het hele leven heeft 20 procent van de volwassenen enige tijd last van een angststoornis. Vrouwen zijn over het algemeen angstiger dan mannen.

Lees verder: Dit zijn de grootste zorgen en angsten van Amsterdammers

650.000

In 2015 stierven 650.000 Europeanen aan een hartaandoening. Toch is de angst voor terrorisme veel groter...

176

... terwijl in 2015, het jaar van de aanslagen in Parijs, ‘slechts’ 176 Europeanen stierven door terreur.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden