Grootste vuurwerkshow ooit in Amsterdam

Tijdens 'Het Nationale Aftelmoment' op oudjaarsavond bij het Amsterdamse Scheepvaartmuseum wordt zeshonderd kilo Spaans vuurwerk verknald. De gemeente draagt een kwart miljoen euro bij aan het evenement, dat vanaf 23.53 uur live op NPO1 te zien zal zijn.

Rob Rombouts
null Beeld anp
Beeld anp

Omdat de NOS het Aftelmoment uitzendt en niet SBS is het programma 'inhoudelijker', zegt Saskia Steur van organisator IDTV Live. Dus niet zoals afgelopen jaarwisseling een meezingconcert met Charly Luske, Ben Saunders en Leona Philippo op een drijvend podium, maar een jaaroverzicht, geprojecteerd op de muren van het Scheepvaartmuseum. Met ook minder vrolijke beelden zoals die van de MH17-vliegramp.

De vuurwerkshow is de grootste die ooit tijdens oud en nieuw in Amsterdam is vertoond, zegt Steur. Voor het eerst wordt vanuit een helikopter de jaarwisseling in Amsterdam in beeld gebracht. 'Het wordt nog spannend in verband met het weer.'

IDTV organiseert voor de veertiende keer het oudjaarsfeest in Amsterdam. Eerst op de Dam en Museumplein en sinds drie jaar bij het Oosterdok. Steur: 'Vorig jaar organiseerden we het met SBS en de Staatsloterij, nu met de NOS en de gemeente.'

Dat de gemeente zich nadrukkelijker met het evenement bemoeit, heeft mede te maken met de discussie om het oudjaarsvuurwerk voor particulieren te verbieden en te vervangen door grote gemeentelijke professioneel uitgevoerde vuurwerkshows.

'Meer cachet'
Na de vuurwerkshow van de laatste jaarwisseling liet burgemeester Eberhard van der Laan in al blijken dat hij het afsteken van vuurwerk wil indammen. Een totaalverbod voor particulier vuurwerk gaat hem echter te ver. 'Ik wil de vuurwerktraditie die we hebben niet afschaffen, maar het moet wel leuk blijven.'

De vuurwerkshow boven het IJ moet volgens hem 'meer cachet' krijgen en uitgroeien tot een traditie, net als die in Londen en Sydney. Op oudjaarsdag mag vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken. In Amsterdam zijn 38 vuurwerkvrije zones rondom maneges, kinderboerderijen en asiels.

Rutger Groot Wassink van oppositiepartij GroenLinks vindt de kwart miljoen euro die de gemeente bijdraagt, veel geld. 'Maar als we naar een verbod van particulier vuurwerk toe willen, is het goed als de gemeente een vuurwerkshow verzorgt.' De organisatie van het Aftelmoment verwacht net als afgelopen jaarwisseling achtduizend toeschouwers langs de kade, uiteraard afhankelijk van het weer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden