Grootste vulkaan ter wereld ontdekt op zeebodem

Geologen hebben de grootste vulkaan ter wereld ontdekt. Op de bodem van de Stille Zuidzee houdt het 'Tamu Massif', even uitgestrekt als Groot-Brittannië en Ierland samen, zich schuil.

Karen Van Eyken
Een 3D-beeld laat zien hoe uitgestrekt de Tamu Massif is. Beeld Nature
Een 3D-beeld laat zien hoe uitgestrekt de Tamu Massif is.Beeld Nature

De monstervulkaan maakt deel uit van de Shatsky Rise, een diep plateau op de zeebodem zo'n 1.600 km ten oosten van Japan, en strekt zich uit over 310.000 vierkante kilometer met hellingen van 3,5 km hoogte.

'Tamu Massif is 's werelds grootste vulkaan', lieten de geologen optekenen in Nature Geoscience. In oppervlakte is deze ontdekking vergelijkbaar met 'Olympus Mons' op Mars, die beschouwd wordt als de grootste vulkaan van ons zonnestelsel. Bovendien kruipt Tamu Massif met zijn onderste 'tentakels' ook nog eens tot zo'n 30 km onder de aardkorst.

Wetenschappers gingen er in het verleden van uit dat Tamu Massif uit een systeem van meerdere vulkanen bestond en zo zijn er wel een dozijn op aarde te vinden. Het besef dat het om een monstervulkaan ging, kwam er pas toen de geologen de zeebodem gedetailleerd in kaart konden brengen met behulp seismologische scanningapparatuur.

'Uiteindelijk weten we nog steeds te weinig over onze aarde omdat zulke monsters een betere plaats gevonden hebben om zich te verstoppen, onder de zeebodem', aldus William Sagar van de universiteit van Texas. Volgens de geologoog is het trouwens onwaarschijnlijk dat Tamu Massif nog actief is.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden