Grootste verlies ooit voor Blokker Holding

De uitverkoop bij Blokker Holding heeft de voormalige winkelkampioen het grootste verlies uit zijn bestaan bezorgd. Het bedrijf duikt diep in de rode cijfers.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het moederbedrijf van huishoudketen Blokker heeft vorig jaar ruim 344 miljoen euro verloren. Bijna de helft daarvan is ontstaan doordat het concern van overtollige winkeldochters als Intertoys, Leen Bakker en Xenos af moest komen.

Het in Amsterdam-Zuidoost gevestigde bedrijf verkeerde de afgelopen jaren op de rand van de afgrond en besloot vorig jaar alle winkelketens van de hand te doen, behalve Blokker zelf.

Verkoop
Leen Bakker, Intertoys en Xenos Duitsland zijn verkocht, de eigen winkels van Marskramer zijn allemaal gesloten en over koopjesketen Big Bazar en het Belgische Maxitoys zijn er gesprekken met overnamekandidaten.

Daarnaast wordt er bij huishoudketen Blokker flink gereorganiseerd. Het afgelopen jaar zijn honderd filialen gesloten. Bij de operatie gaan zeker 2000 banen verloren, nog afgezien van mogelijke saneringen bij verkochte dochters.

Het bedrijf heeft met de verkoop van activiteiten ruim 94 miljoen euro opgehaald, maar dat was bij lange na niet voldoende om de torenhoge afschrijvingen en saneringskosten te dekken. Het geld wordt in de Blokkerketen gestoken.

Diepe put
De put waar de voorheen grootste winkelexploitant van Nederland in terecht is gekomen, is nog dieper dan gedacht, want de overgebleven Blokkerwinkels draaien ook nog eens slechter dan een boekjaar geleden.

Het aantal klanten in die winkels groeit wél, maar ze kopen minder, of Blokker lokt ze met te lage prijzen, waardoor ook het operationeel verlies toeneemt.

Omzetgroei
Blokker Holding, dat ook zijn hoofdkantoor in Zuidoost ontmantelt, verwacht nu dat de de eerste positieve resultaten van de grote sanering pas eind dit jaar te zien zijn.

Volgens topman Michiel Witteveen zijn er 'voorzichtige signalen dat het beter gaat.'

"Gelukkig lijkt de dalende trend bij Blokker aan het slot van het jaar langzaam doorbroken met omzetgroei en hogere bezoekersaantallen."

Door het afstoten van onderdelen daalde de omzet van bijna twee miljard euro naar bijna 1,6 miljard.

Topman weg

Eind april werd al bekend dat Casper Meijer eind juni opstapt als bestuursvoorzitter van Blokker Holding en als directeur van winkelketen Blokker.

Hij heeft een verschil van inzicht met de commissarissen en de aandeelhouders over de snelheid van de veranderingen bij het winkelconcern en de "onderliggende financiële resultaten".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden