'Grootste uitdaging Libië ligt nog voor ons'

De nieuwe autoriteiten van Libië hebben opgeroepen tot nationale eenheid, omdat het land tot die tijd niet volledig vrij kan zijn. 'Onze grootste uitdaging ligt nog voor ons', zei Mohammed Jibril, de leider van het interim-kabinet, tijdens zijn eerste toespraak.

Redactie
Een rebel poseert met een post-Kaddafi-vlag. Beeld ap
Een rebel poseert met een post-Kaddafi-vlag.Beeld ap

'Het is ongelofelijk wat de Libiërs al hebben bereikt', aldus Jibril, 'maar het eerste wat we nu moeten doen, is van onszelf winnen, en de tweede uitdaging is om anderen te vergeven.'

Hij zei niets over de mogelijke verblijfplaats van de verdreven leider Muammer Kaddafi. Arabische media melden dat er speciale eenheden zijn opgericht om Kaddafi op te sporen.

Telefoons afluisteren
Volgens de tv-zender al-Arabija moeten ze aan de hand van telefoongesprekken van medewerkers van Kaddafi, de leider op het spoor komen. Daarnaast buigen ze zich over satellietbeelden en overhoren ze getuigen.

Een woordvoerder van de rebellen verklaarde dat 'een eenheid van meer dan 200 troepen' momenteel de zoektocht leidt. Ze worden daarbij geholpen door onder meer Frankrijk en andere westerse landen, meldde een Franse woordvoerder. Kleine CIA-teams assisteren in de klopjacht, zeggen Amerikaanse ambtenaren. Het is dan ook een kwestie van tijd om de voormalige leider te vinden, luidde het verder.

Kaddafi is spoorloos sinds de rebellen op 21 augustus de hoofdstad Tripoli overnamen. Verwacht wordt dat hij zich ophoudt in zijn geboortestad Sirte, de zuidoostelijke stad Bani Walid of het zuidelijke Sabha.

Vlucht over de grens
Steeds meer van zijn vertrouwelingen vluchten echter de grens over. Vandaag is er een nieuwe groep Kaddafi-loyalisten in het zuidelijke buurland Niger aangekomen. Onder hen is generaal Ali Kana, een vertrouweling van de verdreven dictator, zo melden Nigerese veiligheidsdiensten.

Kana is een Toeareg die het bevel voerde over de troepen van het Kaddafi-bewind in het zuiden van Libië. Naast Kana zouden nog een Libische generaal en twee andere hoge functionarissen zijn gevlucht. Zij verblijven in een hotel in de stad Agadez. Kaddafi is eigenaar van het hotel.

Onroerend goed
In het verleden kocht Kaddafi veel onroerend goed in andere landen in de regio, zoals Niger en Burkina Faso. De Libische ex-dictator steunde onderdrukkende regimes en rebellenbewegingen, onder meer van Toearegstrijders, met de enorme opbrengst van de oliewinning in Libië.

Ook zwarte Afrikanen vluchtten massaal uit Libië, zeggen de Verenigde Naties. Er wordt nog steeds op hen gejaagd door aanhangers van het nieuwe regime, omdat ze denken dat het huurlingen zijn die voor Kaddafi hebben gevochten. Er verblijven duizenden zwarte Afrikanen in Libië. Sommigen waren daar om te werken, vele anderen hoopten hier vandaan Europa te bereiken

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden