'Grootste Franse terreurdreiging sinds lange tijd'

Met arrestaties in het afgelopen weekeinde is in Frankrijk de grootste dreiging van terrorisme aan het licht gekomen sinds het midden van de jaren 90, toen het land met Algerijnse extremisten te kampen had. Dit zei de Parijse aanklager François Molins donderdag rond de voorgeleiding van zeven verdachten. Molins zei dat hij hen beschuldigt van poging tot moord en misdaden die verband houden met terrorisme.

Franse politie tijdens inval in woning Parijs. Beeld AFP
Franse politie tijdens inval in woning Parijs.Beeld AFP

De zeven verdachten werden samen met vijf anderen zaterdag aangehouden. Eén verdachte opende in Straatsburg het vuur op de politie en werd doodgeschoten. De vijf overige verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten, aldus Molins. Het gaat in alle gevallen om Fransen die tot de islam zijn bekeerd.

De zeven behoren volgens de aanklager tot 'een uitermate gevaarlijke cel terroristen'. Zij zouden ook plannen hebben om in Syrië deel te nemen aan de strijd en strijders ronselen om in Syrië te vechten. Jihadisten die de soennitische islam aanhangen, zien in het regime van president Bashar al-Assad in Syrië een seculiere vijand die tot overmaat van ramp behoort tot een religieuze minderheid die zijn wortels heeft in de sjiitische islam.

De arrestaties hadden plaats in het kader van een onderzoek naar een anti-Joodse aanslag vorige maand op een Joodse winkel in een voorstad ten noorden van Parijs. De politie is nog steeds op zoek naar andere verdachten.

Hoe gevaarlijk de verdachten zouden zijn, valt volgens justitie af te leiden uit hun voorraad spullen in garageboxen in de Parijse voorstad Torcy, ten oosten van de Franse hoofdstad. Daar trof de politie wapens en materiaal om bommen te maken aan. Vier van de verdachten hadden afscheidsbrieven klaarliggen. Ze zouden mogelijk zelfmoordaanslagen willen plegen of hun leven bij andere terroristische ondernemingen riskeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden