Plus

'Grootste doek ter wereld' schreeuwt niet om aandacht in Oost

Kunstenaar Paulien Oltheten maakte 'het grootste doek ter wereld', dat vanaf vrijdag tot eind maart op het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat hangt.

Kunstenaar Paulien Oltheten: 'Ik wilde niet iets toevoegen aan de ruis die je al op straat ervaart'Beeld Dingena Mol

Het atelier van beeldend kunstenaar Paulien Oltheten (34) doet wat leeg aan. Een paar dozen, een stapel foto's en wat schetsen, veel meer staat er niet. Oltheten: "Ik vertrek voor een half jaar naar Parijs voor een werkperiode in een buitenlands atelier, gerealiseerd door het Mondriaan Fonds."

Ondertussen kan Amsterdam letterlijk niet meer om het werk van de beeldend kunstenaar heen.

Tijdens de verbouwing van het voormalige pand van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) aan de Wibautstraat tot appartementencomplex wordt op de bouwsteigers een geveldoek van 81 bij 12 meter gespannen met daarop het werk van Oltheten.

Projectontwikkelaar en initiatiefnemer Boelens de Gruyter noemt het voor het gemak het grootste doek ter wereld.

Veel prikkels
Oltheten maakt vooral fotografie en videokunst. Haar ontwerp werd eind vorig jaar uit een groot aantal inzendingen gekozen door een jury met onder anderen burgemeester Eberhard van der Laan, hoofdredacteur van Het Parool Ronald Ockhuysen en directeur van het Stedelijk Museum Beatrix Ruf.

Oltheten selecteerde acht van haar foto's die rust uitstralen en maakte er een reeks van die, eenmaal uitvergroot, de hele gevel beslaat. "Ik wilde niet iets toevoegen aan de ruis die je al op straat ervaart. Je fietst door Amsterdam en je hebt meteen ontzettend veel prikkels."

"De beelden die ik heb gekozen zijn beelden die niet schreeuwen om aandacht maar wel nieuwsgierig maken en tot de verbeelding spreken. Zoals een foto van twee jongens die met hun hoofd op tafel liggen te slapen in een McDonalds."

Ogenschijnlijk doodnormaal
Oltheten zoekt in haar werk naar menselijke verhoudingen en gedragingen in de openbare ruimte. In de vorm van foto's, video, tekst en tekeningen neemt ze houdingen, patronen en gewoontes onder de loep.

Haar benadering is niet zozeer sociaal geëngageerd, als wel abstract waardoor de observaties die ze maakt minder gevoelig zijn voor culturele verschillen. Met oog voor detail en universele gedragspatronen richt ze je blik op het ogenschijnlijk doodnormale dat hierdoor juist als bijzonder, eigenzinnig of ontroerend kan worden ervaren.

Op de vraag of Oltheten de grootte van het doek als een uitdaging heeft ervaren, antwoordt ze dat ze het vooral als een zijstap in haar werk zag.

"Ik had al ervaring met het werken op een groter oppervlak en het voelt logisch om mijn werk te plaatsen in de publieke ruimte. Het directe contact met de mensen op straat is interessant omdat mijn werk in diezelfde omgeving is ontstaan."

Nieuwsgierigheid
Welk effect de beelden hebben, hangt volgens haar van de kijker af. "Als je er 's ochtends langsrijdt dan heb je er een andere relatie mee omdat je net wakker bent dan als je er 's avonds langsloopt en zin hebt om naar huis te gaan - of midden op de dag wanneer je misschien behoefte hebt aan een pauze."

Zelf hoopt ze vooral dat het doek een nieuwsgierigheid bij mensen opwekt. "De drempel om dit werk te zien is natuurlijk heel laag, want je loopt er langs en je ziet het. Ik hoop dat dit werk mensen iets anders meegeeft dan de Coca-Colareclame die daar voorheen te zien was."

Onthulling

Vrijdag, 10 februari, wordt het doek om 16.30 uur door burgemeester Eberhard van der Laan onthuld. Buurtbewoners zijn welkom om vanaf het terras van café Stek de onthulling bij te wonen. Er wordt braadworst met zuurkool geserveerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden