'Grootste demonstratie in de Franse geschiedenis'

Zeker 3,7 miljoen mensen hebben vandaag in heel Frankrijk meegelopen in manifestaties tegen terrorisme. Dat heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken meegedeeld. In Parijs waren ongeveer 1,5 miljoen mensen op de been, waarmee de 'Mars voor de republiek' volgens de regering de grootste demonstratie uit de Franse geschiedenis is.

Redactie
Het Place de la Republique in Parijs staat vol met demonstranten. Beeld reuters
Het Place de la Republique in Parijs staat vol met demonstranten.Beeld reuters

'Parijs is vandaag de hoofdstad van de wereld', zei de Franse president François Hollande voordat hij de wereldleiders welkom heette. Onder anderen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zijn naar Parijs afgereisd.

Ook de Franse president François Hollande, premier Manuel Valls en buitenlandse politieke leiders als de Britse premier David Cameron, bondskanselier Angela Merkel en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker sluiten zich aan bij de stoet. Namens Nederland is premier Mark Rutte aanwezig. De Nederlandse premier noemde de bijeenkomst 'zeer indrukwekkend. De wereld staat schouder aan schouder met Frankrijk, maar ook voor de waarden die wij delen.'

Mensen droegen bordjes bij zich met daarop teksten als 'zwaai met je pen' en 'liberté, égalité, dessinez, écrivez' (vrijheid, gelijkheid, teken, schrijf). Er werd met vlaggen van allerlei landen gezwaaid, ook Arabische. Mensen klinnwb in het standbeeld op het midden van het plein. Er werd geklapt, gezongen en gejoeld. De menigte was gemêleerd; jong en oud, hele families.

Overal in Parijs stonden mensen op balkons met de Franse driekleur en borden die steun betuigen aan de slachtoffers van de terreurdaden van afgelopen week.

(Tekst loopt door onder tweet.)

De mensenmassa op het Place de la République. Beeld AP
De mensenmassa op het Place de la République.Beeld AP

Wereldwijde demonstraties

Niet alleen in Frankrijk zijn mensen de straat opgegaan voor het vrije woord tegen haat en extremisme. Onder meer in Sydney, New York, Tokyo en Gent werd ook gedemonstreerd.

In Dammartin, de plaats waar de broers die de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo pleegden, werden gedood, waren 10 duizend mensen op de been. Er wonen maar 8 duizend mensen in het dorpje ten noordoosten van Parijs.

In Lyon deden zeker 100 duizend mensen in een mars door de tweede stad van het land. In Saint-Etienne liepen zo'n 60 duizend mensen mee in een mars door de stad. In Perpignan (110 duizend inwoners) liepen ongeveer 40 duizend mensen mee en in Tarbes (40 duizend inwoners) namen 14 duizend mensen deel aan een mars. In Rennes waren zo'n 30 duizend mensen op de been, in Lille 40 duizend. In vele andere steden lopen massa's waarvan de grootte niet is bepaald.

Gisteren liepen zo'n 700 duizend Fransen in marsen in verschillende steden.

Moslims protesteren met teksten als: 'Terrorisme heeft niks te maken met de islam' en islam is tegen terrorisme'. Beeld afp
Moslims protesteren met teksten als: 'Terrorisme heeft niks te maken met de islam' en islam is tegen terrorisme'.Beeld afp
Mensen verzamelen zich bij het monument van Marianne op Place de la Republique om hun steun te betuigen aan de slachtoffers die afgelopen week zijn omgekomen bij de aanslagen in Parijs. Beeld anp
Mensen verzamelen zich bij het monument van Marianne op Place de la Republique om hun steun te betuigen aan de slachtoffers die afgelopen week zijn omgekomen bij de aanslagen in Parijs.Beeld anp
Demonstranten verzamelen zich op het Place de la République in Parijs. Beeld ap
Demonstranten verzamelen zich op het Place de la République in Parijs.Beeld ap

Beveiliging

De mars in Parijs begon om 15:00 uur vanaf het Place de la République. Een symbolisch vertrekpunt. Het plein ligt vlakbij de redactie van Charlie Hebdo. Uren na die aanslag verzamelden zich tienduizenden mensen op het plein om te demonstreren tegen het geweld en om hun medeleven te betuigen. Ook de dagen daarna was het plein het hart van de demonstraties.

De Franse president François Hollande is aan het begin van de avond naar de hoofdsynagoge van Parijs gegaan, net als premier Manuel Valls en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Een politieagent legt bloemen bij de joodse supermarkt in Parijs, waar een gijzeling met dodelijke afloop plaatsvond. Beeld getty
Een politieagent legt bloemen bij de joodse supermarkt in Parijs, waar een gijzeling met dodelijke afloop plaatsvond.Beeld getty
De bloemenzee voor het kantoor van de redactie van Charlie Hebdo. Beeld anp
De bloemenzee voor het kantoor van de redactie van Charlie Hebdo.Beeld anp

Vijf arrestanten vrijgelaten

Voor aanvang van de mars werd bekendgemaakt dat vijf mensen die werden opgepakt in verband met de aanslagen zijn vrijgelaten.

Het gaat om vijf familieleden van de broers Saïd en Chérif Kouachi. Het Openbaar Ministerie heeft geen aanklachten tegen het vijftal ingediend, meldt France Info.

In totaal zijn zeker negen mensen opgepakt. Onder meer een 18-jarige jongen die werd verdacht van een complot met de twee gedode broers Kouachi. Hij werd eerder al vrijgelaten.

Een herdenkingsmars in Marseille, op 10 januari. Beeld reuters
Een herdenkingsmars in Marseille, op 10 januari.Beeld reuters

Marine Le Pen

Marine Le Pen, de leider van het extreem rechtse Front National, liep mee in een manifestatie in de zuidelijke plaats Beaucaire. Ze had de aanhangers van haar partij opgeroepen niet aan de mars van de republiek in Parijs deel te nemen, maar in de provincie mee te lopen. Volgens een correspondent van Le Monde leek de mars op een bijeenkomst van haar partij. Mensen scandeerden 'Marine! Marine!' en zongen het Franse volkslied.

In Dammartin, de plaats waar de broers Kouachi zijn gedood, de daders van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, waren 10.000 mensen op de been. Ze schreeuwden 'Charlie, Charlie'. Er wonen maar 8000 mensen in het dorpje ten noordoosten van Parijs.

Ook in steden buiten Frankrijk waren veel mensen op de been, onder meer in Berlijn, Wenen, Londen, Brussel, Madrid, Sydney, Ankara en Tokio.

Front National-leider Marine Le Pen tussen pers aan demonstranten tijdens de demonstratie in Beaucaire. Beeld epa
Front National-leider Marine Le Pen tussen pers aan demonstranten tijdens de demonstratie in Beaucaire.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden