Grootste deel Kamer kraakt VVD-asielplan

De Tweede Kamer heeft vanavond de vloer aangeveegd met een asielplan van regeringspartij VVD. De pijlen richtten zich vooral op het idee om de buitengrenzen van Europa te sluiten voor asielzoekers.

VVD-Kamerlid Malik Azmani. Beeld ANP

Wat D66 betreft kan het 'onrealistische plan' waarvan 'een deel is gestolen uit de snoepwinkel van de PVV' beter meteen de prullenbak in. De SP noemde het 'een nogal hitsige lokroep' naar de PVV-achterban.

Maar hoewel de PVV de grenzen ook wil sluiten, viel de partij hard uit. 'Volksverlakkerij, wanstaltig en laf', sprak PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. Hij hekelde vooral dat de VVD een dag later al boog voor coalitiegenoot PvdA. Want die ziet het plan ook niet zitten.

De PvdA vindt dat Nederland en Europa altijd een veilige haven moet blijven voor degenen die dat nodig hebben. 'We willen wel inzetten op een steviger aanpak van mensensmokkel, wat een miljardenbusiness is geworden', zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

Investeren in opvang in eigen regio

De wens van de liberalen om juist te investeren in de opvang van vluchtelingen in hun eigen regio, vond wel breed gehoor. Maar dat gebeurt al en daar betaalt Nederland ook aan mee. De SP benadrukte dat de meeste opvang - 90 procent van de vluchtelingenstroom - al plaatsheeft in de eigen regio en dus veelal in arme landen.

Maar het gaat VVD-Kamerlid Malik Azmani om die resterende procenten die in gammele bootjes naar Europa stappen. Verdrinkingsdrama's zijn volgens hem alleen te voorkomen als Europa stopt met de asielzoekersprocedures. Hij beschuldigde de andere partijen ervan weg te kijken van de problemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden