Grootste daling Dow sinds 1987

NEW YORK - De Dow-Jonesindex in New York onderging woensdag de grootste procentuele daling sinds 1987. Met een verlies van 7,87 procent staat de daling op de achtste plaats van grootste dalingen ooit.

De zware verliezen waren een gevolg van het vele slechte nieuws dat Amerikaanse beleggers te verwerken kregen. Het Amerikaanse ministerie van handel meldde dat de detailshandelsverkopen in september ten opzichte van een maand eerder sterk zijn gedaald.

Verder bleek uit het zogeheten 'beige book' van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (de Fed) dat de economie in de hele VS in september is verzwakt. Fed-president Ben Bernanke deed nog een duit in het zakje door te zeggen dat de onrust op de financiële markten een ''behoorlijke bedreiging'' vormt voor de economische groei.

De Dow-Jonesindex sloot 733,08 punten lager op 8577,91 punten. In twee dagen tijd is de recordwinst van maandag, toen de Dow meer dan 900 punten was gestegen, alweer bijna weggewist.

De brede S&P 500-index verloor 90,17 punten (9 procent) tot 907,84 punten. Schermenbeurs Nasdaq sloot 150,68 punten (8,5 procent) in de min op 1628,33 punten.

Een vat ruwe olie daalde ten opzichte van het begin van de dag met 5,9 procent tot 74 dollar. De oliegiganten in de Dow leden hierdoor zware koersverliezen. Exxon Mobil was de hekkensluiter van de index met een verlies van 14 procent. Chevron ging 12,5 procent achteruit.

Onderin de lijst van dertig hoofdfondsen stond ook de bank Citigroup met een min van 12,8 procent. De creditcardmaatschappij American Express stond 13,4 procent lager. De invloedrijke analist Meredith Whitney had eerder gezegd dat banken ondanks de grootschalige ingrepen door de Amerikaanse overheid nog niet uit de problemen zijn.

JPMorgan Chase hield de schade beperkt tot een 5,5 procent lagere koers, nadat de bank meevallende kwartaalresultaten had gepubliceerd. De bank is het enige grote financiële fonds dat amper heeft geleden onder de crisis op de aandelenmarkten.

Ook frisdrankproducent Coca-Cola had inzicht gegeven in zijn prestaties in het derde kwartaal. Vergeleken met een jaar eerder steeg de nettowinst met 15 procent. Een dag eerder was het aandeel flink gedaald nadat concurrent Pepsi een winstdaling had gemeld, maar woensdag was Coca-Cola met een plus van 1,1 procent koploper van de Dow.

In de Nasdaq stond online veilinghuis Ebay onderin met een koersverlies van 14,5 procent. Vooruitlopend op de cijfers die het bedrijf na sluiting van de handel zou publiceren, besloten veel beleggers het aandeel van de hand te doen.

De euro was 1,3495 dollar waard, tegen 1,3570 dollar aan het einde van de Europese handelsdag. (ANP)

De Dow-Jonesindex in New York onderging woensdag de grootste procentuele daling sinds 1987. Foto AP/Richard Drew Beeld
De Dow-Jonesindex in New York onderging woensdag de grootste procentuele daling sinds 1987. Foto AP/Richard Drew
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden