PlusReportage

Grootste complex met containerwoningen moet wijken voor nieuwbouw

De laatste bewoners van het containerwoningen­complex verlieten donderdag hun onderkomen op de Wenckebachweg. Lang niet iedereen heeft intussen nieuwe woonruimte in de stad kunnen vinden. Beeld Elmer van der Marel
De laatste bewoners van het containerwoningen­complex verlieten donderdag hun onderkomen op de Wenckebachweg. Lang niet iedereen heeft intussen nieuwe woonruimte in de stad kunnen vinden.Beeld Elmer van der Marel

De laatste 750 ‘stapelbare studio’s’ aan de H.J.E. Wenckebachweg in Oost moeten nu ook wijken voor nieuwbouw. Veel voormalige containerbewoners, voornamelijk studenten, hebben nog geen nieuw onderkomen.

Versleten meubels, een matras, gordijnen, losse fietswielen, een rookmelder en een toiletborstel. Op de dag voordat zij hun sleutel moeten inleveren, dumpen de laatste bewoners hun afgedankte spullen voor de deur van wat ooit het grootste containerwoningencomplex van Europa was. Het laminaat dat zij van verhuurder De Key moeten verwijderen wordt, van vierhoog in de grote afvalcontainers voor het complex gesme­ten.

Bijna 15 jaar geleden werden er 1000 kant-en-klare woningen van 28 vierkante meter, inclusief keuken en badkamer, naast en op elkaar gestapeld op een terrein aan de Wenckebachweg, vlak bij metrohalte Spaklerweg. Met een supermarkt, eetcafé, fietsenmaker, wasserette en sportveld op het terrein ontwikkelde het complex zich tot een waar containerdorp. Behalve studenten woonden er ook een aantal cliënten van zorgorganisatie Cordaan en sinds 2017 zo’n 120 jonge vluchtelingen met een verblijfsstatus.

De woningen werden in 2005 geplaatst, tussen de Bijlmerbajes en het clubhuis van de Hell’s Angels. Het complex heeft lang een niet al te goede reputatie gehad. Bewoners kampten met geluidsoverlast van schreeuwers rondom de gevangenis en in 2016 kwam misdrijf na misdrijf aan het licht, met als dieptepunt de gewelddadige verkrachting van een meisje nabij het metrostation in het begin van dat jaar.

Gigantische villa’s

De omgeving van het containerdorp oogt vandaag de dag niet bijzonder onguur. In 2012 werd het clubhuis van de Hell’s Angels gesloopt en na de verkrachting is meer verlichting rondom het wooncomplex aangebracht. Tegenover het complex staan nu gigantische villa’s, die het begin vormen van een compleet nieuwe woonwijk die hier uit de grond wordt gestampt. De containerwoningen moeten nu plaatsmaken voor die wijk.

De meeste bewoners zeggen nauwelijks bezwaar te hebben gehad tegen deze locatie. “Ik heb me hier nooit onveilig gevoeld; ’s avonds ging ik gewoon in het donker joggen langs de Amstel,” zegt student Nana Egter (21), terwijl ze de laatste plinten en vloerplanken loshaalt. Ze woonde hier nog maar kort.

Daniel Gomes (26), die ruim drie jaar geleden een van de containers betrok, zegt dat er zelfs niks is gebeurd toen hij een week op vakantie was en de deur per ongeluk niet op slot had gedaan.

Terug naar ouderlijk huis

De kamernood in Amsterdam is nog steeds groot. Vorig jaar is het tekort zelfs gegroeid tot 16.000, een nieuw record. Bewoners van het complex aan de Wenckebachweg die nog stu­deren en voldoen aan de voorwaarden van hun zogenoemde ‘campuscontract’, krijgen vervangende woonruimte van De Key.

In de praktijk blijken slechts enkele tientallen bewoners hier recht op te hebben. De rest van de bewoners is voor nieuw onderdak op zichzelf aangewezen. “Nu ik mijn huis uit moet, zit er even niets anders op dan terug te gaan naar mijn ouders in Heiloo,” zegt psychologiestudent Victor Poelakker (21). Ook zijn vriend trekt weer in bij zijn ouders, in Den Haag.

Louise van der Meulen (19) is samen met haar moeder de laatste meubels en spullen naar een verhuisbusje aan het sjouwen. “Toen ik hoorde dat Louise hier ging wonen, hield ik wel even mijn hart vast,” zegt haar moeder.

Haar dochter vindt het alleen maar jammer dat ze haar container moet verlaten. “De grote mix van mensen maakte het bijzonder om hier te wonen.”

Ook Anne Chel (26), die vijf jaar aan de Wenckebachweg woonde, baalt. “Ik heb er gisteren op de bank wel even om moeten huilen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden