Grootschalige woonfraude in twee flats in Zuidoost

Illegale kamerverhuur, illegale woonvorming, en een illegaal hotel. Tijdens een onderzoek naar woonfraude in de complexen Kleiburg en Gouden Leeuw in Zuidoost bleek ruim de helft van de gecontroleerde huiseigenaren in overtreding.

Het Parool
In Kleiburg werd zelfs een illegaal hotel aangetroffen. Beeld Carly Wollaert
In Kleiburg werd zelfs een illegaal hotel aangetroffen.Beeld Carly Wollaert

De flats werden afgelopen maanden onder de loep genomen door de gemeente. Op basis van vooronderzoek en meldingen werden 116 adressen bezocht. Daarvan was op 75 adressen wel iets loos. In totaal zijn 58 boetes uitgedeeld.

Het leeuwendeel van de overtredingen betrof kamerverhuur zonder vergunning. Dit was het geval bij 55 woningen. Van de 69 onderzochte woningen in complex Gouden Leeuw, dat 400 woningen telt, werden 31 woningen illegaal verhuurd.

Illegaal hotel
In het grotere Kleiburg (500 woningen) maakten de overtreders het nog bonter. Hier werden 47 woningen bezocht. Bovenop de 24 woningen die verhuurd bleken te worden zonder vergunning, werden hier ook woningen gebruikt als illegaal hotel.

Ook werden 2 appartementen als shortstaywoning verhuurd (tijdelijke woning voor studenten of expats) en waren 11 bestaande appartementen illegaal opgesplitst in meerdere kleinere kamers om die zo te verhuren.

Hennepplantage
Verder werd in Kleiburg tijdens de bezoeken een hennepplantage aangetroffen en verbleven op een adres 9 personen zonder verblijfsvergunning.

De eigenaren van de illegaal verhuurde woningen zijn schriftelijk geïnformeerd over de vergunningplicht. Aan hen heeft de gemeente ook boetes á 6000 euro uitgedeeld.

Architectuurprijzen
Maar ook als eigenaren van appartementen in de Kleiburg legaal willen verhuren, kunnen zij niet langer onvoorwaardelijk rekenen op een vergunning.

De klusflat, die het afgelopen jaar nationale en internationale architectuurprijzen in de wacht sleepte, lijkt ten onder te gaan aan zijn eigen succes nu woningeigenaren grootschalig appartementen verhuren. Het stadsdeel heeft daarom aangekondigd de verhuur van koopwoningen in de flat aan banden te willen leggen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden