Grootmeesteres Beatrix wordt museumgids

AMSTERDAM - Martine van Loon-Labouchère, grootmeesteres in de hofhouding van koningin Beatrix, is vanaf woensdag te zien in een nieuwe rol, die van museumgids. Op een scherm geeft zij een introductie bij een nieuwe expositie in Museum Van Loon in Amsterdam: Vrouwen van Van Loon.

Het museum is gevestigd aan de Keizersgracht en is het vrijwel authentiek gebleven woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon.

De rol van de vrouw in de geschiedenis van de familie Van Loon heeft nooit de aandacht gekregen die zij eigenlijk verdient, aldus het museum. ''Eeuwenlang waren het niet zozeer de mannen als wel de vrouwen die het geslacht in stand hielden, lieten bloeien en in aanzien brachten, omdat zij met huwelijken kapitaal en macht inbrachten, waarbij 'liefde' vaak ondergeschikt was aan het samenvoegen van twee belangrijke geslachten.''

Drie vrouwen hebben volgens het museum een belangrijke rol gespeeld in regentengeslacht Van Loon. Anna Ruychaver (1573-1649) bracht macht in de familie als dochter van de burgemeester van Haarlem en buskruithandelaar Marten Ruychaver. Louise Borski (1832-1893) was erfdochter van de Borski's, de machtigste bankiersfamilie in Nederland in de negentiende eeuw en eigenaar van het immense landgoed Elswout bij Haarlem. Thora Egidius (1865-1945) hield als Dame du Palais van Koningin Wilhelmina haar wekelijkse 'Jour' in de Blauwe Salon van het huis.

Bij deze expositie worden portretten, documenten, kleding, waaiers en parasols van deze Vrouwen van Van Loon getoond en ook foto's met leden van koninklijke families die zijn geschonken aan Thora van Loon en aan de huidige mevrouw Van Loon, de grootmeesteres. (ANP)

Martine van Loon-Labouchere tijdens een staatsbezoek van koningin Beatrix aan Slowakije. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Martine van Loon-Labouchere tijdens een staatsbezoek van koningin Beatrix aan Slowakije. Foto ANP/Lex van Lieshout
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden