Update

Groot Wassink uit zorgen over racisme tijdens herdenking

De herdenking van de moord op Kerwin Duinmeijer heeft maandagavond meer dan tweehonderd bezoekers getrokken. Locoburgemeester Rutger Groot Wassink sprak zijn zorgen uit over het nog steeds voorkomende racisme vandaag de dag.

Het Parool
De herdenking op de Dam trok meer dan honderd mensen Beeld Bart van Zoelen
De herdenking op de Dam trok meer dan honderd mensenBeeld Bart van Zoelen

De herdenking in het Vondelpark moest het vorig jaar hebben van niet meer dan een tiental mensen. De organisatie besloot dit jaar de herdenking te verplaatsen naar de Dam in de hoop meer bezoekers te trekken.

Gif van racisme
Vanwege het 35-jarige jubileum pakte de organisatie groot uit met een programma van bijna drie uur. Onder de sprekers was locoburgemeester Rutger Groot Wassink.

Groot Wassink waarschuwde voor racisme en discriminatie hier en nu, op de arbeidsmarkt, in het uitgaansleven, in het dagelijks leven. "Het gif van racisme is ook hier."

Hij sprak zijn zorgen uit hoe gewoon verwijten en vooroordelen zijn geworden in het taalgebruik in de politiek. "Hoe genormaliseerd het is dingen te roepen die verdeeldheid zaaien en niets anders oproepen dan haat."

Fijntjes verwees Groot Wassink ook nog naar de uitspraken die minister Stef Blok onlangs deed op een bijeenkomst voor diplomaten, dat hij geen land kent met een vreedzame multiculturele samenleving.

Groot Wassink: "Ik weiger te geloven dat het genetisch bepaald is dat we niet kunnen samenleven. Amsterdam laat zien dat het kan."

Twee minuten stilte
Ook dichter-activist Jerry Afriyie, voorzitter Roy Hofwijks van de stadsdeelcommissie in Zuidoost en voorzitter John Leerdam van het platform voor Caribische Nederlanders waren sprekers op de herdenking.

Een skinhead stak de Antiliaanse Duinmeijer op 20 augustus 1983 neer in het centrum. Het misdrijf wordt gezien als de eerste racistische moord in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking was van 17.45 tot 20.00 uur. Onderdeel van het programma was een kranslegging met aansluitend twee minuten stilte. De minister van Sint Maarten en de plaatsvervangend gevolmachtigd minister van Curaçao waren aanwezig.

Duinmeijers broer Purly Lucas legt een krans Beeld Bart van Zoelen
Duinmeijers broer Purly Lucas legt een kransBeeld Bart van Zoelen

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden