Groot verzet tegen bouwproject op de Zuidas

Vastgoedeigenaren, bedrijven en bewoners op en rond de Zuidas schetsen een apocalyptisch beeld van wat het gebied te wachten staat, als volgend jaar een groot bouwproject van start gaat.

Bas Soetenhorst
De Zuidas Beeld anp
De ZuidasBeeld anp

De partijen hebben het over jarenlange herrie, schade aan gebouwen, onderlopende parkeerkelders en ramen die naar beneden storten.

Dit blijkt uit de beroepsschriften die zeventien partijen hebben ingediend bij de Raad van State, waarvan het overgrote deel in bezit is van het Parool. Donderdag en vrijdag dient het beroep, een laatste poging om het plan te vertragen en/of aan te passen.

Het enorme project, Zuidasdok genoemd, kost bijna twee miljard euro, de bouw duurt in ieder geval tot 2028.

AkzoNobel klaagt over de 'onmiskenbaar negatieve impact' van het project op het kantoor van het bedrijf nabij het Beatrixpark, dat door de bouwers tot op een paar meter zal worden genaderd bij de aanleg van een tunnel voor de A10.

'Gevaar voor personen'
De eigenaar van Infinity, het voormalige ING House langs de snelweg met bijnamen als 'glazen schaats' en 'strijkijzer', waarschuwt dat glazen panelen door heiwerkzaamheden kunnen scheuren of uit de sponning vallen, waarbij binnen of buiten 'gevaar voor personen' dreigt.

Eerder sprongen ruiten van het gebouw toen op 75 meter afstand werd geheid. Bij het Zuidasproject kan tot op 25 meter afstand worden geheid.

De eigenaar van het Tripoliscomplex, op de hoek A10-Amstelveenseweg, vreest waardedaling en stijgend grondwater. Dat laatste is nu al een probleem in de parkeerkelder.

De eigenaar en de beheerders van het WTC-complex maken bezwaar tegen de voorgenomen bouwmethode en verlangen extra veiligheidsmaatregelen.

Bedreigde vogelsoort
Buurtbewoners van de Vereniging Beethovenstraat-Parnassusweg betwijfelen de toegevoegde waarde van verbreding van de ringweg. Ze verwijzen naar een soortgelijke uitbreiding van de A4 bij Leiden, waar dagelijks files staan. Volgens de vereniging zal de luchtkwaliteit verslechteren op grote delen van de Zuidas.

Dierenbeschermers springen in de bres voor twee boomvalken, een bedreigde vogelsoort. Het echtpaar heeft een nest vlakbij de snelweg en dreigt te moeten uitwijken.

Een woordvoerder van de projectorganisatie zegt 'groot belang' te hechten aan het 'zoveel mogelijk wegnemen van risico's, bezwaren en hinder'. "Tot op de dag van vandaag zijn we in gesprek met een aantal van de zeventien appelanten."

Lees verder: Project Zuidasdok: Vrees voor herrie, schade en files [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden