Groot legervliegtuig boven Amsterdam: was het The Beast?

Vanochtend vloog een groot legervliegtuig laag boven Amsterdam. Vliegtuigspotters herkenden er een Boeing C17 in, een transportvliegtuig dat door de Amerikanen wordt gebruikt, onder andere om de limousine van Barack Obama te vervoeren.

Maarten van Dun
De C 17 boven Amsterdam Beeld Screenshot AT5
De C 17 boven AmsterdamBeeld Screenshot AT5

Eerder landden twee C17's al op Rotterdam Airport. Zij brachten onder meer de twee presidentiele helikopters van Obama naar Nederland. De Amerikaanse president zal zich tijdens de nucleaire top verplaatsen per helikopter. Obama landt maandag in elk geval op het Museumplein, als hij het Rijksmuseum bezoekt.

De C17 die vanochtend over de stad scheerde had mogelijk de limousine van Obama aan boord: de bijzondere auto van Obama wordt speciaal overgevlogen voor staatsbezoeken van de Amerikaanse president.

The Beast, zoals het ding wordt genoemd, is een volledig aangepaste Cadillac DTS. De kolos is 5,5 meter lang en weegt meer dan 7,5 ton. De deuren zijn twintig centimeter dik en de wagen is volledig gepantserd.

In de deuren zitten wapens en traangasgranaten, om grote groepen mensen snel uit elkaar te drijven als de auto in de knel komt. Ook aan boord: een zak bloed van Obama en een telefoon met satellietverbinding met het Pentagon.

De auto is beschermd tegen een aanval met biochemische wapens: de wagen heeft een eigen zuurstofvoorziening. Op een geheime plek in de auto is speciale nachtzichtapparatuur ingebouwd.

De banden van de auto zijn versterkt, waardoor de wagen kan blijven rijden als de banden lek zijn. De raampjes kunnen niet open, met uitzondering van het raampje van de chauffeur, dat op een kiertje kan worden gezet. Zo kan hij instructies geven aan de bodyguards van de president, die vaak naast de auto lopen.

De wagen wordt bestuurd door een speciaal getraind lid van de Secret Service, die in staat is een zogenoemde J-turn te maken: op hoge snelheid achteruit rijden, een draai van 180 graden maken en met dezelfde snelheid vooruit wegrijden in dezelfde richting.

Wanneer Obama zich per limousine gaat verplaatsen is geheim. De kans is klein dat de auto door de straten van Amsterdam zal rijden.

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden