Groot 'Haags' jihadistenproces van start in Amsterdam

Vandaag begint het grote 'Haagse' jihadproces. De bekendste verdachten zijn Azzedine C. (33) alias Abou Moussa, Rudolph H. (25) en Oussama C. (19), maar in totaal staan tien mensen terecht voor terreurbeschuldigingen.

De extrabeveiligde rechtbank in Osdorp. Beeld anp
De extrabeveiligde rechtbank in Osdorp.Beeld anp

Azzedine C. was het gezicht van de radicale moslims die vorig jaar met vlagvertoon demonstreerden in de Haagse Schilderswijk. Hij, Rudolph H. alias Abou Souhayb en Oussama C. alias Abou Yazeed, gaven ook lezingen en uitten zich op Facebook en via de website dewarereligie.nl en de eigen radiozender Ghurabaa.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de drie zich schuldig gemaakt aan opruiing en in het geval van Azzedine C. en Oussama C. aan ronselen voor terroristische strijd. Ook zouden ze deel hebben uitgemaakt van een criminele terroristische organisatie.

Hun proces bij de rechtbank Den Haag wordt gehouden in de extra beveiligde rechtszaal 'de bunker' in Amsterdam en duurt maanden. Op 3 december doet de rechtbank uitspraak.

Legitiem middel
Volgens de advocaten André Seebregts en Michiel Pestman is de grote vraag of de uitingen binnen of buiten de vrijheid van godsdienst en meningsuiting vallen. 'Mag je zeggen dat de stichting van een islamitische staat een goed idee is? Of dat zelfmoordaanslagen een legitiem middel zijn in de strijd tegen Assad in Syrië?', aldus Pestman.

Hij wijst erop dat deskundigen het daar niet goed over eens zijn. De zittingen beginnen maandag met het horen van antropoloog Martijn de Koning, auteur van een lijvig rapport, die de Haagse radicalen eerder activisten dan terroristen noemt. Op dinsdag volgt islamoloog Ruud Peters, die een aantal van de uitingen wel degelijk als opruiend ziet. 'Als zelfs de deskundigen het niet eens kunnen worden, hoe moet de rechter dan tot een veroordeling komen?', vraagt Pestman zich af.

De drie bekende gezichten zijn niet de enigen in de zaak 'Context'. Een bont gezelschap van vooral Syriëgangers uit met name de Haagse regio staat ook terecht. Onder hen is de volgens mediaberichten in Syrië omgekomen Soufiane Z. (27), die bekendheid kreeg met de propagandafilm Oh, Oh, Aleppo, over de strijd in die Syrische stad.

De andere Syriëgangers zijn Hatim R. (26), Hicham el O. (30), Anis Z. (24) en de Delftse bekeerling Jordi de J. (22) die een trainingskamp heeft bezocht. De laatste, bekend als Jihad Jordi, is van hen de enige die in Nederland is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden