Groot DNA-onderzoek in oude Zaanse moordzaak

De 19-jarige Milica van Doorn werd in 1992 dood gevonden in de Zaanse wijk Kogerveld. Het DNA-onderzoek richt zich op mannen uit deze buurt. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
De 19-jarige Milica van Doorn werd in 1992 dood gevonden in de Zaanse wijk Kogerveld. Het DNA-onderzoek richt zich op mannen uit deze buurt. Foto ANP/Lex van Lieshout

HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem heeft opdracht gegeven tot een grootschalig DNA-onderzoek in de zaak van de moord op de 19-jarige Milica van Doorn. De jonge vrouw werd op 8 juni 1992 dood gevonden in een kerkvijver in de wijk Kogerveld in Zaandam.

Het onderzoek richt zich op mannen uit de wijk Kogerveld die ten tijde van het misdrijf tussen de 16 en 30 jaar oud waren en die van Turkse of Noord-Afrikaanse afkomst zijn. De selectie van deze groep is gebaseerd op het daderprofiel en op de resultaten van het zogeheten etniciteitsonderzoek van de op het slachtoffer gevonden DNA-sporen, aldus het OM.

Milica van Doorn werd in de nachtelijke uren verkracht en vervolgens gedood met een mes.

In pogingen de zaak tot een oplossing te brengen werd eerder al grootschalig DNA-onderzoek verricht, maar zonder resultaat. In het huidige onderzoek gaat het om een groep van 75 mannen, van wie er 69 reeds hun medewerking hebben verleend. Van twee mannen was al DNA beschikbaar; van de resterende vier is geen adres bekend. Justitie werkt er hard aan hen alsnog op te sporen en ook hen te verzoeken wangslijm af te staan.

De medewerking aan het onderzoek is vrijwillig. Wie niet meewerkt, is niet automatisch verdachte, aldus het OM. De resultaten van het vergelijkend onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut worden eind dit jaar verwacht.

Justitie had graag ook een zogeheten DNA-verwantschapsonderzoek willen doen, maar daarvoor ontbreekt vooralsnog een wettelijke regeling. Door zo'n onderzoek kunnen ook mannelijke verwanten van de geselecteerde groep in beeld komen. Voor het verwantschapsonderzoek is een wettelijke regeling in de maak. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden