'Groot deel Airbnb's in handen van pandjesbazen'

Vastgoedeigenaren spelen een prominente rol bij de verhuur van Amsterdamse kamers en woningen op Airbnb, stellen vastgoedadviseur Colliers en de Haagse hotelschool.

Jasper Piersma
null Beeld anp
Beeld anp

Ruim 14 procent van het aanbod is in handen van eigenaren met drie tot tien huizen op de verhuursite, blijkt uit onderzoek van deze twee partijen.

In totaal bezit bijna 40 procent van de Amsterdamse Airbnb-verhuurders meer dan één woning. Ruim 8 procent van de aanbieders op de verhuursite heeft zelfs 10 of meer woningen te huur.

Een kanttekening is dat sommige particulieren gebruik maken van sleutelbedrijven die de verhuur voor hen regelen. Dit soort bedrijven beheren meerdere huizen op de Airbnb.

Dat maakt het onzeker of daadwerkelijk 14 procent van het aanbod op Airbnb in handen is van vastgoedeigenaren.

Vastgoedhufters
Airbnb zet zichzelf neer als een platform waarop mensen kunnen bijverdienen door hun eigen woning een deel van de tijd te verhuren, maar ook investeerders zien mogelijkheden om met de verhuursite goed te verdienen.

De gemeente Amsterdam doet er alles aan om dit soort grootverhuurders aan te pakken. Deze 'vastgoedhufters', zoals de gemeenteraad ze noemt, zorgen met hun illegale hotels voor overlast en woonfraude.

Boetes
Amsterdam schreef vorige jaar een recordbedrag van 4,2 miljoen euro aan boetes uit aan verhuurders die zich niet aan de regels houden, zoals de maximale verhuurtermijn. Die werd onlangs teruggebracht van 60 naar 30 dagen.

Ook moeten Amsterdammers die hun woning aan toeristen verhuren, dat sinds oktober melden aan de gemeente.

Vorige maand bleek wel dat in 2017 er een einde is gekomen aan de groei van Airbnb in Amsterdam. Het aantal Amsterdamse advertenties op Airbnb daalde, tot genoegen van de gemeente.

Lees ook: Steden vragen EU om meer inzicht in data Airbnb en Airbnb alleen in Amsterdam duurder dan hotel

'Foute data'

De onderzoekers baseren zich op data van AirDNA, maar volgens Airbnb is die onvolledig. Volgens het bedrijf bieden 9 op de 10 verhuurders maar één kamer of woning aan.

Ook beschuldigt Airbnb vastgoedadviseur Colliers ervan het onderzoek te doen 'om eigen financiële belangen te beschermen'. De onderzoekers zelf zeggen onafhankelijk te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden