Update
Groot applaus op De Dam
AMSTERDAM - Nederland heeft maandagavond om acht uur twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander legden kort daarvoor een krans bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.
Het was voor het eerst dat Beatrix applaus kreeg voor haar aanwezigheid bij de gebeurtenis. Zichtbaar ontroerd nam zij de geste in ontvangst die de speech van burgemeester Job Cohen onderbrak. Hij memoreerde in zijn toespraak de dramatische gebeurtenissen in Apeldoorn door over de komst van de koningin te zeggen dat 'wij ons dit jaar in het bijzonder gelukkig prijzen met haar aanwezigheid.'
Daarvoor had de 18-jarige Manon Slob haar gedicht 'Dichter bij 4 mei' voorgedragen. Zij is de winnares van de poëziewedstrijd voor jongeren die het Nationaal Comité 4 en 5 mei ieder jaar organiseert.
Amsterdam had vanwege de aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn extra veiligheidsmaatregelen getroffen voor de dodenherdenking. Zo konden er minder mensen dan andere jaren terecht op de Dam. Ook waren alle toegangswegen naar de Dam afgezet met politiebusjes. Ondanks de maatregelen trok de herdenking in Amsterdam ongeveer 20.000 belangstellenden. De politie arresteerde drie personen vanwege openbare dronkenschap.
Vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie herdachten maandag op meerdere plaatsen alle militairen die sinds 1940 voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn omgekomen in de strijd. Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) was samen met andere ministers bij de nationale herdenking op de Dam in Amsterdam. Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) was aanwezig op de vliegbasis in Soesterberg.
Het parlement stond maandagochtend stil bij de oorlogsslachtoffers. Ook op de Waalsdorpervlakte in de duinen bij Wassenaar herdachten duizenden mensen de oorlogsslachtoffers. In een stille tocht liepen belangstellenden naar het monument, een bronzen bourdonklok die tot kort voor acht uur van zich liet horen. Dit jaar voor de vijftigste keer.
Op de Waalsdorpervlakte werden in de Tweede Wereldoorlog tussen de 250 en 280 mensen gefusilleerd. Nabestaanden van deze slachtoffers liepen voorop in de stoet. De ceremonie, zonder speeches of andere voordrachten, staat bekend als de herdenking voor de 'gewone man'.
Bij voormalig kamp Westerbork hielden ruim vijfduizend belangstellenden een stille tocht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De belangstelling was volgens het Herinneringscentrum Kamp Westerbork beduidend groter dan voorgaande jaren.
De tocht ging vanaf de ingang van het voormalig kamp naar het Nationaal Monument Westerbork. Aan de kop van de stoet liepen oud-kampgevangenen. Tijdens de tocht werd een klok geluid. Bij het monument vertelden drie generaties hoe de oorlog hun leven heeft getekend. (ANP)
undefined